Érdekességek

Könyvtárunk újdonságai nem csak romantikus regényekből és szakácskönyvekből állnak természetesen, hanem igyekszünk olyan érdeklődésre számot tartó, de mégis rétegolvasmányokat beszerezni, amik elgondolkodtatnak, felvilágosítanak vagy felhívják valamire a figyelmünket. Egy-egy, ritkán előkerülő, ismert, de mégis ismeretlen témában nyújtanak olyan háttérismereteket, amivel személyes tudásunkat bővíthetjük. A könyvtár célja egyébként is alapvetően a tudás, ismeretek bővítése, látókörünk kiszélesítése.

Márai Sándor (1900-1989) a 20. század nagy íróalakja volt, polgári értékrendet képviselve műveiben. A század második felét kénytelen volt emigrációban tölteni, ugyanis a korábbi sikeres író rendszerellenessége miatt célponttá vált. Egészen a rendszerváltásig szinte nem létező személyként kezelték. Mára azonban rehabilitálták, könyvtámogatási programot is elneveztek róla és mivel igen termékeny volt, műveinek széles skálája elérhető a legtöbb könyvtárban, természetesen nálunk is. Jelen bemutatott kötete, a Boros könyv nevezetű idézetgyűjtemény hozzájárul a kulturált borfogyasztás megismeréséhez, népszerűsítéséhez. Természetesen a borral kapcsolatos gondolatokat saját életünkre is alkalmazhatjuk, hiszen többet tartalmaz az ivásnál, illetve annak élvezeténél. Jelzete M 28, ahol a több polcnyi műve is megtalálható.

Szintén a 20. század egyik nagy íróalakja F. Scott Fitzgerald (1896-1940), aki inkább a század első felében alkotott. Legismertebb műve a Benjamin Button különös élete, amelyből nagy sikerű filmváltozat is készült (természetesen ez is kölcsönözhető a Médiatárból) vagy A Nagy Gatsby, amely szintén sikerfilm is. Prózája sűrű, korának problémáival van tele és korhűen ábrázolja a modern Amerika megszületését. Ajánlott kötetünk, a Hollywoodi történetek 17 novellájának főhőse Pat Hobby, aki lusta jelleméből kiindulva, pályafutásának lefelé ívelő ágán is kevés munkával akar sok pénzt keresni az Álomgyárban. A humorral átszőtt történetek az író személyes élményeire alapozva mutatják be a filmgyártás fellegvárát, illetve annak változásait. A főhős sajnos nem tud lépést tartani a felgyorsult és átalakult világgal, ezért csetlik-botlik különböző helyzetekben. A kötet jelzete F 62, ahol Fitzgerald többi műve is megtalálható.

A pápaválasztás és általában a Vatikán tipikusan olyan téma, ami nagyon ritkán kerül középpontba, de akkor nagy szenzációnak számít. Ám rá kell döbbennünk olyankor, hogy előbbiről csak azt tudjuk, amit éppen a média közölni szándékozik velünk, utóbbit pedig még nagyobb misztikum és titoktartás övezi. A pápaválasztás kérdései, folyamata és hagyománya véleményem szerint ma sem teljesen ismertek. Ebben a kis kötetben, amely egy 17. századi könyvecske kéziratának sajtó alá rendezett változata, szó van azon intrikákról, játékokról, amelyek egy pápaválasztást öveznek. Atto Melati apát (1626-1714) ezen írása a Napkirályt, azaz XIV. Lajost hivatott segíteni a háttérben zajló folyamatok megismerésében, valamint abban, hogy így tudja befolyásolni az egész folyamatot. A kézikönyv sikerét jelzi, hogy jelöltje, XI. Kelemen lett 1700-ban a pápa. A kéziratot Rita Monaldi és Francesco Sorti fedezték fel és tették közkinccsé. Mindenképpen érdemes kézbe venni, rövidsége okán is hamar lehet végezni vele, érdekfeszítő olvasmány. Jelzete 280 M 52.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/