Michael J. Sullivan: Riyria-krónikák

A blogon volt már szó akcióregényről, kortárs és klasszikus szépirodalomról, sci-fi-ről, szakirodalomról, fantasyról azonban még nem. Nagyon telített piac, igazán nehéz újat alkotni, pár szerzőnek azonban sikerült. Mindannyian ismerjük például a Gyűrűk Urát, amely minden fantasy alapja is lehetne, az új kiadások és a filmváltozat sikere után nagyon népszerű lett ez a műfaj. Ezután kapták fel George R. R. Martin (M 36) Tűz és jég dala sorozatát (amely az első kötetről Trónok harca néven közismertebb), amihez kellett a nagyszabású sorozat is, vagy az ifjú írózseninek tartott Christoper Paolini (P 20) Eragon-szériáját, amely azonban jól láthatóan panelekből építkezik, bár hozzá kell tennünk, hogy jól ötvözi a különböző átvett elemeket és időközben az írásba is belejött a fiatalember. Említést kell még tennünk Terry Brooks (B 90) Shannara trilógiájáról, amely egy kissé keményebb fantasy, de a világa nagyban hasonlít a Tolkien meséihez. A legismertebb azonban mindenki számára a Harry Potter sorozat, amely már egy más vonalat képvisel, de mégiscsak egy kitalált világban játszódik, természetfeletti erejű varázslótanoncokkal és más, képzelet szülte lényekkel. Sikeres elképesztő méreteket öltött, jelenleg már több helyen kötelező olvasmány J. K. Rowling (R 90) sorozata. Az említett művek természetesen könyvtárunkban is megtalálhatók.

Ma egy újabb sorozatról lesz szó, ez pedig a címben is említett Riyria-krónikák, amelyet 6+2 részre tervezett az író. Ebben is megvan minden, ami miatt ezeket a történetek szeretjük: rejtély, kaland, fura nevű helyiségek és emberek, egy komplett, külön világ. A kerek, egész történetet az író több epizódra bontotta, amelyek külön is élvezhetőek. Itt nem találkozunk hatalmas főellenséggel, vagy ősi mágia sújtotta néppel, viszont ugyanúgy vannak elfek, törpök, királyok, hercegek, akiket már ismerünk más könyvekből, csak kicsit más megközelítésben, pont, amennyire még nem fájó a változás előismereteink alapján. A két főszereplő (Royce és Hadrian) sem éppen szokványos figurák, hanem törvényen kívüli alakok, akik saját életük megmentése érdekében vágnak bele a hosszú és lenyűgöző kalandba.

A történet maga nem kiemelkedő, de nem is süllyed el a középszerűségben, kellően élvezhető ahhoz, hogy egy újabb olvasmányélménnyel gazdagodjunk. A pörgős és izgalmas történetvezetés és párbeszédek miatt gyorsan halad az olvasás, amihez hozzájárul a jól megválasztott betűtípus. A kötetenkénti szálak végül összefonódnak, ezért is érdemes végigkövetni a cselekményt könyvről könyvre. Egyelőre a Riyria-krónikákból három "fejezet" jelent meg a Fumax Kiadó gondozásában, amelyek sorban a Trónbitorlók, Az elfek tornya és a Birodalom születik címeket viselik. Könyvtárunk felnőtt részlegén kölcsönözhetőek, jelzetük S 96. Ajánlom azoknak, akik most ismerkednek a műfajjal, vagy szórakoztató olvasmányt keresnek, ebben a sorozatban nem fognak csalódni.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/