Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

A könyvek hatalmas értéket képviselnek ma is, még azok számára is, akik a digitális világ bennszülött felhasználóinak számítanak. Időről-időre felismerik, hogy vannak olyan információk, amelyek csak nyomtatott formában található meg. A digitalizálás előrehaladott, de korántsem uralkodó trendje ellenére sokan vagyunk, akik könyvek között képzelik el életüket. Ha valaki járt már antikváriumban (vagy akár klasszikus könyvtárban), ismeri azt a sajátos miliőt, ami ott veszi körül az embert, a jellegzetes levegővel, a kopott gerincekkel. Akaratlanul is úgy tekinthetünk ezen könyvekre, mint valami ősi tudás vagy rejtély hordozójára, a fejlett fantáziával rendelkezőket hamar elkapja a hév és máris egy titkos társaság tagjának képzeli az eladót, rejtett átjárókat vizionál a polcok mögé és általában: minden rejtélyt fel akar fedni, fantázia-szülte lényeket akar megismerni, nemlétező tájakat akar bejárni. 

Ilyen világba repít el minket az elsőkönyves szerző, Robin Sloan könyve. Főszereplője egy olyan fiatalember, aki eddig webdizájnerként dolgozott, ám állása elvesztése után kis szerencsével csak egy klasszikusan szűk, rejtélyes könyvesboltban tud elhelyezkedni, amelynek belmagassága miatt ügyes létrázási képesség is szükséges. Clay, a főszereplő egy rövid betanulási időszak után már tudja, nem mindennapi boltban kezdett el dolgozni, a vevőkör is állandónak tűnik, az üzlet tulajdonosa sem éppen bizalomgerjesztő. A könyvet átszövik a titkok, és a nyomozás, a konkrét cselekményről itt nem számolnék be, az maradjon az olvasói élmény része. Elég annyi hozzá, hogy a jelen időben és első szám első személyben megírt cselekmény miatt a fentebb említett képzelőerőnkre bízhatjuk magunkat, a főhős szemén keresztül átélve a cselekményt. Személy szerint nekem nem ez a kedvenc ábrázolási módom (inkább a múltidejű bemutatás), de manapság egyre több könyvet fordítanak így és ez nem feltétlenül negatív tendencia, talán könnyebb így megélni a leírtakat. 

A kötet annak ajánlható, aki a klasszikus értelemben vett, könyvek által adott élményt keresi, külön könyvtárszobáról álmodozott mindig, ahol zöld ernyős lámpa fényénél, kedvenc foteljából szeretné élvezni a betűk adta élményt. A kötet kölcsönözhető a felnőtt könyvtárból, jelzete: S 67

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/