A magyar bélyeg története

A gyűjtőszenvedély a kezdetek óta az emberiség jellemző tulajdonsága. Legyen az a bogyós gyümölcsök megélhetési célú gyűjtése, a pénzgyűjtés, a felhalmozás mindig valamilyen hosszú távú célt szolgált (télen is legyen étel, ínséges időkben is legyen miből vásárolni, stb.) Emlékezzünk vissza, hogy iskolás korunkban milyen matricákat gyűjtöttünk, hogy aztán albumba ragasztva versenyezhessünk osztálytársainkkal, hogy kinek telnek meg először a kiosztott helyek. Felnőttkorba lépve aztán kiszélesedett a spektrum, esetleg egy-egy tárgy gyűjtése komolyabb tevékenységgé is vált, amely akár jövedelmet is biztosít a gyűjtő számára. Az egyik ilyen kedvelt hobbitevékenység a bélyeggyűjtés, a mostani ajánlóban pedig egy gyönyörű kiállású könyvet szeretnék bemutatni. 

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetet két szerző Nikodém Gabriella és Szabó Jenő állította össze. Munkájuk eredménye egy gyönyörű, albumszerű könyv, amelyből a rutinos filatelisták vagy kezdő bélyeggyűjtők is csak profitálhatnak. Rengeteg képpel illusztrált könyv ez, amely a postaszolgálat megjelenésétől kezdve tárgyalja a bélyeg történetét. A magyar bélyeg egyébként az egyik legváltozatosabb és legszebb portfólióval rendelkezik a világon. Olvashatunk a bélyegek és bélyeggyűjtés kezdeteiről és napjainkig tartó történetéről, miközben a szóban forgó példányokat egyedi fotón vagy borítékon használva is bemutatják. Megismerhetjük a bélyegtervezőket, munkásságukat, a Bélyegmúzeum történetét és gyűjteményének alakulását egyaránt. Az olvasó nem is gondolná, hogy ennyire sokrétű téma a bélyeg és annak története, ritkaságok bemutatása, de mint az előző bejegyzésben is szó volt róla, a leghétköznapibb dolgok mögött is találhatunk izgalmas felfedezni valót. A kötet végén angol nyelvű összefoglalót és részletes bibliográfiát is találhatunk, kiváló kiindulópontja lehet a kutatni vágyóknak is. Aki pedig gyűjteni szeretne, ahhoz is nyújt segítséget a kötet, a bélyeggyűjtés lehetőségeinek, szervezeteinek bemutatásával.

A könyv külleme egyaránt dicséri a tervezőjét illetve a kivitelező nyomdát: elegáns, nem hivalkodó színekkel rendelkező kötet, fényes papíron, gazdagon és igényesen illusztrálva, könnyen olvasható betűtípussal. Érdemes alaposan végigböngészni minden oldalt, tanulmányozni a bélyegeket, amelyek az adott korról is árulkodnak (főleg, ha borítékon találhatók). Apró részletek, mint a halványuló felső bélyegsor, az oldalszámozás teszik különlegessé és értékessé a kötetet. Minden vitrinben ott a helye. 

A kötet könyvtárunkból nem kölcsönözhető (csak hétvégére), az olvasóteremben viszont bármikor megtekinthető, jelzete 656 N 77.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/