Ipolyi Arnold Könyvtár

2016.okt.11.
Írta: Ipolyi Arnold Könyvtár Szólj hozzá!

Csak a dallam él tovább - aktuális újdonságaink

Mary Higgins Clark régóta közkedvelt írónő Magyarországon is, a kölcsönzési statisztikánkban is előkelő helyen szerepel, műveinek viszonylag széles skálája található meg a polcainkon. Most egy újabb regényével bővült a kínálat, amelynek címe Csak a dallam él tovább. A történet főszereplője Lane Harmon lakberendező, aki az egyik munkája során különös ügybe keveredik: elkezdi tisztázni a megbízó milliárdos feleségét és családját a férj eltűnésének ügyében... a nő egyre jobban belebonyolódik az ügybe, amely a saját és lánya életét is veszélyezteti... jelzete C 23.

Clive Cussler szintén népszerű szerző olvasóink körében. Ezúttal egy történelmi krimijét ajánlom a figyelmükbe, az Isaac Bell-sorozatból. A Sátán bankárja valójában egy századfordulós bandita, akinek bankrablási szokásaira jellemző a szemtanúk teljes körű likvidálása. A rendőrség tehetetlen, nem tudják kézre keríteni a bűnözőt, ezért segítségül hívják Isaac Bell nyomozót, aki bele is veti magát az ügybe, olyannyira, hogy a végén a saját életét kénytelen kockára tenni. Az izgalmas krimi jelzete C 89.

Szilvási Lajos művei napjainkban az új kiadásoknak köszönhetően reneszánszukat élik. A 20. századi író, újságíró regényeit az Alinea Kiadó adja ki. Albérlet a Síp utcában az egyik legismertebb, legnépszerűbb regénye, amelynek főszereplője egy alkoholista orvos, Kelemen András, aki csalódott a rendszerben, de a magánélete is összeomlóban van. Ekkor érkezik az életébe egy fiatal lány, akibe beleszeret és akinek segítségével talán kiutat talál a kilátástalanságból. A regény kiváló korrajz a hatvanas évekből. Jelzete Sz 81.

Gerőcs Péter Győztesek köztársasága című regénye egy kvázi-országot ábrázol egy kvázi-nyomozás lencséjén keresztül. Főszereplője Vincze Samu, aki konkrétan csak egyszer jelenik meg a regényben, inkább a környezete beszámolóján keresztül ismerjük meg. És mintha ismernénk, mintha minden ismerős lenne... Jelzete G 43.

Végül utolsó kötetünk Magyarország világörökségeit mutatja be egy igényes kivitelű, szöveggel is bőven ellátott album keretében. Megismerhetjük a világörökségi helyszíneket (Hollókő, Aggtelek, Hortobágy, stb.), valamint a kötet végén a várományosi listát is bemutatja Illés Andrea, a szerző. Jelzete 502 I 27.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A türkizkék hegedű - aktuális újdonságaink

Chris Beckett újszerű nézőpontból megírt regénye a Sötét Éden egy Paradicsom-regény, amely típus a világteremtést mutatja be. Emellett sci-fi és fejlődésregény is. Itt egy nap nélküli planétáról van szó, amelyet lakói Édennek hívnak, és a Család tagjai lakják. A fennálló rendet egy ifjú, Vöröslámpás John dönti meg (ahogy ez lenni szokott) és merészségével a vénekkel szembefordulva, valamint a járt utat elhagyva új dolgokat fedez fel... jelzete B 43.

Baráth Katalin folytatja a krimi-sorozatát, amit A fekete zongorával kezdett meg. A türkizkék hegedű főszereplője ugyanúgy Dávid Veron, a kor a korai 20. század, a helyszín pedig a fiatal Budapestről kiindulva az egész Monarchia-korabeli Magyarország. Dávid Veron és barátnője egy eltűnt kisfiú után nyomozva, feltételezett tettesüket követve persze sokkal nagyszabásúbb üzelmekre bukkannak... jelzete B 31.

Woody Allen sokoldalú munkásságáról híres hollywoodi rendező, humorista és író válogatáskötete a Na ennyit erről a tőle már megszokott rövid, abszurdan humoros történeteket tartalmazza. Jelzete: A 43.

Sophie Kinsella is folytatja a Boltkóros történeteket, megbízhatóan szállítja a női olvasók számára a vásárlásmániás főszereplő kalandjait. Ezúttal a nászúton összevásárolt rengeteg holmi okoz feszültséget Becky és a férje között, valamint Becky nővére, Jessica is feltűnik a színen... Jelzete W 68.

Anna Todd két, egymást követő regénye, a Miután boldogok leszünk és a Miután összecsaptunk két fiatal szerelméről szól, amit szinte minden próbára tesz, ami csak szóba jöhet, de legfőképpen az (ami minden szerelemnél lényeges) hogy önmagukat le tudják -e győzni. Tessa és Hardin titkokkal és küzdelmekkel teli története a T 57-es jelzetnél található.

Szakkönyveink sora is tekintélyesen bővült. Az ismert pszichológus Gary Chapman a Szülőfüggő fiatalokról írt egy könyvet, amelyben a mai 20-30-as korosztály szüleinek nyújt segítséget, hogyan támogassák gyermekük önállóbbá válását és hogyan tudják megőrizni az egészséges szülő-gyermek viszonyt. Jelzete 613 C 16.

Illyés Gyula 1956-57-es naplójegyzeteit is közreadta a Magyar Művészeti Akadémia, mégpedig jegyzetekkel ellátva. A képekkel is ellátott dokumentum jelzete I 39.

Körösényi András szerkesztésében jelent meg A magyar politikai rendszer - negyedszázad után című tanulmánykötet, amely a rendszerváltozás utáni éveket tárgyalja politikai gondolkodás, különböző köztestületek (Kormány, Alkotmánybíróság, Országgyűlés), államfői, kormányfői szempontból. Jelzete 301 M 14.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Hogy el ne tévedj - aktuális ajánlatunk

A 2014-es Patrick Modiano Hogy el ne tévedj című regényében arra keresi a választ, hogy az életben milyen jelentősége lehet a háttérben csendesen meghúzódó embereknek, akik csak néha bukkannak fel. Jean Daragne erre akkor döbben rá, mikor visszakapja a vonaton hagyott noteszát és a megtaláló egy bizonyos Torstel nevű emberről kezd érdeklődni. Ennek kapcsán döbben rá Daragne, hogy Torstel mindvégig kulcsfigura volt az életében... jelzete M 73.

Szomorúbb apropója van a következő kötetünknek: Esterházy Péter július 14-i halála előtt nem sokkal jelent meg a szerző rákkal való küzdelmének nyomtatott leirata, a Hasnyálmirigynapló. Ebben követhetjük végig 2015. május 24-től 2016. március 2-i az író mindennapjait. Jelzete E 93.

Benjamin Alire Sáenz regénye az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában címet viseli, ami egy zárkózott fiú (Ari) és egy vidám, nyílt, melegszívű srác (Dante) barátságának finom szövődését és szerelmük kibontakozását írja le. A regényben hétköznapi dolgok történnek, pl. Ari megtanul úszni vagy a fiúk bowlingozni járnak, de a szoros barátság alakulása minden fejezettel egyre nyilvánvalóbb. Jelzete S 10.

Tan Twan Eng Esőcsinálója főszereplője egy angol apával és kínai édesanyával rendelkező maláj fiú, Philip, aki önmagát és identitását keresi 1939-ben. Megismer egy japán mestert, Endot, aki megtanítja mindenre és akinek segítségével Philip kialakíthatja önmagát. Azonban kapcsolatuknak a japán megszállás véget vet, Endo ugyanis az övéihez lojális, Philipnek pedig egyedül kell immár megküzdeni a megszállókkal és a halálos veszéllyel. Jelzete T 98.

A nagy sikerű Rosie-projekt folytatása is megérkezett könyvtárunkba, amely a Rosie Update címet viseli. Graeme Simsion regényének egyik főszereplője Rosie, miután Dan elvette feleségül, New Yorkba költözésük után teherbe esik, az újdonsült férj és leendő apa pedig igyekszik sajátos kétballábas módján felkészülni a dolgokra, csak nagy igyekezetében a feleségét hanyagolja el... Jelzete S 62.

Útikönyveink közül ezúttal Balog Tamás munkáját ajánlanánk, aki megírta Eger és a Bükk kalandkönyvét, amely annyit tesz, hogy nem csak a túraútvonalakat vázolja fel, hanem a gasztronómiai élmények lelőhelyeit, programajánlókat, fürdőhelyeket is közöl, emellett a családosokra gondolva játszótereket is ajánl a környéken. A szerző egri születésű, így tulajdonképpen az otthonát mutatja be. Jelzete 914 B 25.

A végére egy érdekesség: Nyitray György A szállító zászlóalj című kötetében a kiképzését majd az iraki szolgálatteljesítést írja le meglehetős részletességgel. Könyvét egyrészt saját bevallása szerint gyónásnak írta meg, másrészt azért, hogy világosabb legyen a távoli országban folytatott harcokról alkotott képünk. Jelzete N 97.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A Szent Korona végveszélyben - aktuális ajánlatunk

Kalmár Tibor, azaz írói álnevén K. T. Zelenay 2038 című trilógiája teljessé vált, könyvtárunkba is megérkezett a második és a harmadik kötet is. A trilógia célkitűzése, hogy kalandregényként tálalja a magyar történelem ezer évét, múltját, jelenét, jövőjét. A közösségi médiában egyre népszerűbb magyar író regényfolyama egész Európában kalauzol minket, rejtélyes összefüggések során taglalja a múlt jövőre gyakorolt hatásait. A kötetek sorban: 2038 - avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai, A Szent Korona végveszélyben és a Jézus második élete. Jelzetük K 13.

A Szent Korona után következzen A Tudorok titka. C. W. Gortner amerikai történész a XVI. századi Angliába visz el minket és éppen egy koronaharc közepébe csöppenünk, azonban a tét több, mint maga a trón, az egész ország jövőjéről van szó, amelynek erős kezű uralkodóra és nem gyenge bábra van szüksége. Az egyszerű fiú, aki a kor kémmesterévé válik, hatalmas befolyással lehet a fenti kérdésekre... Ez a trilógia első része, jelzete G 54.

Nick Hornby, a Pop, csajok, satöbbi szerzője öt év kihagyás után új regénnyel jelentkezik, amelyben egy vígjátéksorozat készítését örökíti meg. Főszereplője Barbara Parker, akinek ez a nagy kiugrási lehetősége a hatvanas évek Angliájában. A kezdeti gondtalanságot és sikert hamarosan kikezdi a stressz és az élet is közbeszól, de csak annyira, amennyi a dolgok felborításához szükséges. A Vicces lány jelzete H 82.

Messzebbre kalandozva következzen Yan Ge Szecsuáni csípős című regénye. A kínai kultúra az elmúlt években hazánkban is egyre jobban megmutatja magát, egy akkora ország irodalmi terméséből szemezgetni pedig nem kis feladat. A családregény olyan problémákat ábrázol, amelyek földrajzi helytől függetlenül jelen vannak a világban, különlegességét az jelenti, hogy egy számunkra idegen kultúrában jelennek meg ugyanazok a hétköznapi problémák, amik nálunk is jelen vannak, családon belüli feszültségek, ki nem mondott dolgok által gerjesztett ellentétek, stb. Jelzete Y 20.

Idegennyelvű kínálatunkból szemezgetve az angolul tudók kölcsönözhetik már Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényét (The Fourteen Carat Car), amely remélhetőleg átültetve is ugyanolyan szórakoztató, mint amilyen magyarul. Jelzete (Id) R53.  Ezen kívül friss szerzemény Colm Tóíbin Brooklyn című regénye, amely egy ír lányról szól, aki az ötvenes években vándorol ki New Yorkba, ám nagyon sokáig őrlődik az új otthona és a régi világ között. Küzdelméről olvashatunk az (Id) T 53-as jelzetnél.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Aki kapja, marja - Aktuális újdonságaink

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteg újdonság kerül ki a polcainkra szinte minden nap, így most listaszerűen igyekszem ajánlani ezekből. Természetesen ez csak válogatás, a polcon sokkal több új könyv van. A borítókat a galériában találhatják meg.

 

Penny Vincenzi: Szépséges örökség (V 89): egy kozmetikai cég életén keresztül szemlélhetjük az új kor kihívásainak és a konzervatív értékeknek összecsapását, amelyet két nő képvisel: Bianca a cég felvirágoztatását tartja szem előtt, Athina pedig a hagyományos gondolkodásmódot képviseli. Kettejük összecsapásának tétje a cég jövője, miközben a múlt is feltárul.

Lars Sabbye Christensen: A féltestvér (C 20): norvég családregény, amely több, mint fél évszázadot ölel át, ám nem csak a család történetét, hanem ambivalens emberi érzelmeket, viszonyokat is kiválóan ábrázol, irodalmi igényességgel és éleslátással, könnyű olvashatósággal.

Joyce Carol Oates: Pikk Bubi (O 10): egy népszerű és sikeres író titkos és elszabadult alteregójának története, amelynek során kiderül, hogy ki az erősebb: az író vagy teremtett változata?

Elif Shafak: Az építészinas (S 10): Dzsihán a 16. századi Isztambulba érkezve, árvaként a szultáni udvarba kerülve sokat tanul az életről és egyre magasabbra emelkedik. Társa Csota, a fehér elefánt, akivel megjárja a háborúkat, például Szigetvár ostromát is testközelből éli meg. Ám a nagy változások akkor várnak rá, amikor megismeri Szinán mestert, a szultán főépítészét... egy különleges világ és egy különleges regény az építészinas.

Philip Kerr: Kieső helyen (K 41): Scott Manson segédedző a London City nevű futballcsapatnál. Élete akkor változik meg, amikor az edzőt holtan találják és megbízást kap a gyilkos kilétének felderítésére. Megelevenedik a Premier League világa, annak minden tartozékával együtt.

Fábián Janka: Búzavirág (F 10): A magyar írónő történelmi környezetben játszódó regényeivel lett népszerű. A Búzavirág sem lóg ki a sorból, az I. világháború előtt, alatt és után játszódik, és végigköveti Emília sorsát, aki színésznő akar lenni, de a szerelme és egészsége elvesztése után majdnem derékba törik nemcsak a karrierje, hanem az élete is. Regény az újrakezdésről, álmokról és a 20. század első évtizedeiről.

Stephen King: Aki kapja, marja (K 46): A Mr. Mercedes című King-regény folytatása ez a krimi, főszereplője ugyanaz a nyugdíjas nyomozó, Bill Hodges. Ezúttal egy mániákus és vérszomjas rajongót kell elkapnia, aki kedvenc írójától lopott, elrejtett, majd megtalált ereklyéit akarja visszaszerezni egy Pete nevű kamaszról. King ismét egy vérfagyasztó krimit alkotott.

Dave Randolph: A Spártai-módszer (796 R 36): Egy újabb, edzésterveket tartalmazó kötet, amely ősi erőt és energikus, izmos testet ígér, nagyrészt saját testsúlyos edzés használatával.

Marokkó, az iszlám csodaországa (908 A 26): Útikönyv egy egzotikus, a legtöbb magyar számára ismeretlen városról, vallás- és kultúrtörténeti információkkal, gyönyörű képekkel ellátva.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Szökni szeretnék Párizsba - könyvajánló

Könyvtárunkban továbbra is rengeteg újdonság közül válogathat a kedves Olvasó, ebből a bőséges kínálatból szemezgettünk ma.

szokni.JPG

Jurij Poljakov Oroszország egyik legnépszerűbb írója manapság (és nem mellékesen az orosz-magyar kapcsolatokért is ő felel). Szökni szeretnék című regényében (vagy inkább társadalmi tablójában) a Szovjetunió szétesésének időszakát mutatja be Oleg Trudovics Basmakov szemén keresztül, aki éppen szökni készül otthonról el, de hogy hová, azt maga sem tudja. A pakolt tárgyain keresztül elevenednek meg az emlékei, kapcsolatai, valamint a széteső világ körülötte - ahogy ő látta. A könyv végén jegyzetek magyarázzák a neveket, utalásokat. Jelzete P 78.

13_harcos.jpg

Michael Crichton regényeiből számos alkalommal forgattak sikerfilmeket. Ilyen volt a Jurassic Park, a Zaklatás vagy mostani könyvünk, a 13. harcos is. A történet főszereplője az arab származású Ahmed Ibn Fahdlan száműzetése során találkozik a vikingekkel, akik modoruk és kultúrájuk miatt cseppet sem szimpatikusak a számára. Mindemellett nem hiszi el a barbár északiak meséjét sem, miszerint a vikingek földjét egy misztikus törzs tartja rettegésben, melynek tagjai felfalják az embereket. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a szörnyű ellenséget, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Fahdlan a városba érve hamarosan megtapasztalja az ellenség gonoszságát és a vikingek bátorságát, akik az életüket is készek feláldozni egymásért. Jelzete C 31, ahol a szerző többi sikerkönyvét is megtalálják.

parizs.jpg

A mondás úgy tartja, hogy Párizs megér egy misét, azonban a város, legyen bármilyen felkapott, mindenképpen érdemes a vizitre, a személyes benyomások átélésére. Sokféle arca van, egy alkalommal nem lehet felfedezni mindet, az egész város él, lüktet. Ezt az "élést" igyekszik bemutatni Edward Rutherfurd Párizs című regénye. Több család századokon átívelő történetéről van szó, munkáscsalád és arisztokrata is megérzi a fellendülést, megsínyli a történelem viharait, de a város keretbe foglalja őket. Jelzete R 98.

rejtelyes.jpg

Lerner János képeskönyve a Rejtélyes helyek, misztikus világok a Földünkön található olyan létesítményeket mutat be, amelynek eredete vagy építészeti megoldásai nem éppen emberi tulajdonságokat mutatnak vagy még felfedezésre várnak. A titokzatos megalitok, különös piramisok, misztikus szentélyek és legendás világok egy-egy oldalon, oldalpáron képekkel, leírással és adatokkal együtt mutatkoznak be, hogy megismerjük őket és újabb kérdések merüljenek fel bennünk... Jelzete 930 L 55.

golem.jpg

Végül egy misztikus meseregény Helene Weckertől, ami inkább az ó- és az újvilág egymásnak feszülését is jelképezhetné: a két főszereplő a gólem (aki emberi kíváncsisággal kelt életre) és a dzsinn (aki le van láncolva), akik a nyüzsgő és pezsgő XX. század eleji emberi világban találják magukat. Az óvilág elől azonban nehezen menekülhetnek, egy varázsló van ugyanis a nyomukban. Bár két külön karakterről van szó, barátságot kötnek és együtt igyekeznek megtalálni helyüket a világban. A mítoszokkal és legendákkal teleszőtt, képszerűen pergő regény, ami inkább mese, a W 37-es jelzetnél várja olvasóit.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Könyvajánló pihenős délutánokhoz

Így augusztus vége felé közeledve egyre többen zökkennek vissza a nyaralás utáni rendes kerékvágásba, a dolgos hétköznapokba. A munka utáni szabadidő eltöltésében nyújt segítséget könyvtárunk új könyveinek széles választékával, az olvasói igények folyamatos kielégítésével, valamint a könyvpiaci újdonságok beszerzésével minden témakörben. A változatosságot jól reprezentálja mai ajánlónk öt szereplője:

kartyavar.jpg

Hatalmas sikerrel és immáron 4. évadával fut a Kártyavár (House of Cards) című politikai témájú filmsorozat Kevin Spacey főszereplésével. Ahogy sok sorozatot, ezt is egy regény ihlette, mégpedig Michael Dobbs Kártyavár című műve. Az amerikai politikai színteret bemutató regény kiválóan ábrázolja a hatalomért acsarkodó politikusokat, közszereplőket, a harcok eszközeit (kompromittálás, média befolyásolása, információszivárogtatás...), bár valószínűleg a világ más tájain is hasonló csetepaték zajlanak a választókért vívott küzdelemben. Az izgalmas politikai thriller jelzete D 70.

hamish.jpg

M. C. Beaton mindig is nagy népszerűségnek örvendett Olvasóink körében, tehát örömmel számolhatok be arról, hogy itt egy újabb rész a Hamish Macbeth sorozatból: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu. A skót őrnagy saját szerelmi élete kihívásai mellett kénytelen ezúttal a faluba érkező idegen pár felforgató tevékenységével is szembe nézni, valamint egy újabb bűntényt megoldani, amiben a segédje helyett inkább a bájos Priscilla segédkezik... a rejtélyes ügy megoldása a C 17-es jelzet alatt található.

mezesmadzag.jpg

Ian McEwan ismert író, aki a kémregényeket is valami új szemszögből, perspektívából közelíti meg. Mézesmadzag című regényének főszereplője a friss diplomás Serena, aki a brit titkosszolgálat kötelékében tapasztalja meg a hetvenes évekre jellemző kaotikus világot, miközben igencsak kényes megbízást kell teljesítenie, saját életének rendezése mellett. A valóság és fickó keverékeként, kémregényként és néhol szerelmi történetként is funkcionáló könyv megtalálható az M 49-es jelzetnél.

vad.jpg

A regényekről térjünk át a konyhába, pontosabban annak egy lassan feledésbe merülő szegletébe: tanuljunk meg újra vadételeket készíteni! Ehhez nyújt segítséget György Ottília Ínyenc vadételek című szakácskönyve, amelyben a szerző maga is rácsodálkozik, mennyire kikopott a vadhús a mindennapok repertoárjából. Pedig már kevés hús is intenzív ízélményt okoz és emelheti egy-egy ünnepi alkalom rangját-fényét. A céklás szarvastokánytól kezdve a vaddisznókaraj sütéséig mindent megtanulhatunk az 50 recepten keresztül. Az igényes ételfotókkal illusztrált kötet a 641 G 48-as jelzetnél lelhető fel.

darts.jpg

Evés után egy kis sport: hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyik úgynevezett "kocsmasport": a darts. Nem csak a televíziós közvetítéseket követik egyre többen, hanem otthoni táblával, eszközökkel játsszák is. David Norton és társai megalkották A darts kézikönyvét, amelyben a sportág minden területét összefoglalják: a történetét, játékszabályokat, különböző játéktípusokat, a legnagyobb sportolókat, mindezt fotókkal, grafikákkal illusztrálva. Jelzete: 796 N 81.

Várunk mindenkit szeretettel és hatalmas kínálattal az Ipolyi Arnold Könyvtárban!

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Nyárközépi ajánló

Örömmel tudatom minden Kedves Olvasónkkal, hogy az Ipolyi Arnold Könyvtár könyvajánló -és ismertető blogja újra üzemel és várhatóan egy héten többször is új posztokkal, kibővített tartalommal jelentkezik ezen túl. Mivel a könyvtárunk idén a nyári szünet alatt is heti egy napot nyitva tart, az utolsó ilyen alkalom előtt (augusztus 3., szerda, 9-17 óráig) egy rövid kedvcsinálóval jelentkezünk, műfaji vegyesfelvágottat kínálva a forró éjszakák forgolódó közönségének.

Kezdjünk talán egy jó kis vérfagyasztó krimivel amolyan skandináv módra: Ninni Schulman regénye, a Lány a hóban egy hóval borított svéd kisvárosban játszódik, ahol jellemzően mindenki havat lapátol vagy éppen a saját dolgával van elfoglalva. Ide költözik vissza a válófélben lévő újságírónő Stockholmból a fiával, hogy megtalálja önmagát és a lelki békéjét. A sokat olvasók már sejthetik, hogy ez csak az álcakép, idővel ugyanis nagyobbnál-nagyobb disznóságok derülnek ki, ami a keveset látott helyi rendőröket éppen úgy meglepi, mint a szomszédokat. A gyilkos kilétére és indítékára azonban lassan fény derül, ahogy az egyes életek is a sínjükre kerülnek újra. A stílus adott, az ebben a műfajban megjelent könyvek közül még egyik sem hibázta el a feladatának teljesítését, az érdekes karakterek és feszült végkifejlet biztosítását. Részemről 6/10, de például Christina Ohlsson regényei egy fokkal jobbak. Jelzet: S 38.

Időrendi sorrendben ugyan korábban olvastam, de itt másodikként következzen Isaac Asimov Acélbarlangok című regénye, amely megjelent korábban a Gyilkosság az Űrvárosban címmel is. Ez Asimov első Robot-regénye, körülbelül itt fekteti le nagy vonalakban a robotika alapvetéseit. A regény maga egy krimi, amely egy rejtélyes gyilkosságot igyekszik felderíteni, főszereplője Lije, aki közismerten robotellenes nézeteket vall, a rendőrfőnök azonban rá bízza az ügyet, viszont egy emberarcú robotzsaruval kell együttműködnie. Időközben Lije nézetei kissé más irányt vesznek és kiderül, hogy a rendőrfőnök sem az, akinek mutatja magát. A regény egyébként csak néha hozza a műfaji sajátosságokat, inkább filozofálgat a robotikát illetően, de ezt pont a megfelelő helyeken és időkben teszi, ami által megismerhetjük az acélbarlangoknak is nevezett várostípusok kialakulását is. Élvezetes könyv, szerintem minden sci-fi rajongónak kötelező darab. 8/10. Jelzet A 88

Szintén forró nyári délutánokra/estékre lehet jó olvasmány Jules Verne Prémvadászok című munkája (nem újdonság, de néha érdemes ilyen klasszikus szerzőket is elővenni), ami a Jeges-tengeren és annak partvidékén játszódik a 19. század vadregényes időszakában. Személy szerint kedvelem ezt a korszakot, mikor annyira nyers és ellenséges volt minden, de bátorsággal, merészséggel és kalandvággyal minden megoldhatónak tűnt. Nem egyszerű a hely és az idő, hőseink új vadászterületet fedeznek fel, de a természet közbeszól, így a fentebb leírt képességekre bőven szükségük van a túléléshez. Verne ezen és egyéb művei is a V 74-es jelzet alatt találhatóak, jellemzően a gyermekkönyvtárban, de kalandvágyó felnőtteknek sem utolsó olvasmány. 

Végül mai ajánlónk negyedik tagja Arwen Dayton Klánok háborúja-szériájának első kötete, amely a Seeker címet viseli. Ez a kötet még csak egy gyors átlapozás erejéig járt nálam, de a történetét megosztom Önökkel, hátha valakinek elnyeri a tetszését. Első blikkre egy önmegvalósító lány bosszútörténete ez, ami a középkori Skóciából ível időn és téren át előre. Quinn ugyanis Keresővé válik, ám az apja és a szerelme után úgy tűnik ez a társaság is elárulja, így önmagának kell kiderítenie az igazságot, újra meghatározni a saját útját és helyét a világban, valamint megszereznie azt a fegyvert, amivel uralhat másokat. Jelzete D 31

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A felfedezés és újra-felfedezés öröme

Könyvtárosként eléggé elítélhető módon voltak olyan könyvek, történetek, amelyeket nem voltam hajlandó elolvasni. Vagy azért, mert felkapott volt és nem akartam a fősodorral tartani, vagy pedig azért mert egyszerűen nem érdekelt. A pár évvel ezelőtti rajongói hullám, amelyet a könyvek, majd a filmek váltottak ki, a Harry Potter-sorozatot is kizárta az érdeklődési körömből. Azonban 28 évesen a kezembe vettem az első könyvet és elkezdtem olvasni... Nagyobb élményt nem is okozhatott volna, hiszen visszarepített abba az állapotban, amelyben kamaszkoromat töltöttem: ültem egy helyben és faltam az oldalakat. Már a második kötet (Harry Potter és a Titkok kamrája) közepén tartok és úgy gondoltam, ideje véleményt formálni erről a történetről.

hp.jpg

Régen vettem a kezembe ennyire kreatívan megalkotott világot elmesélő sztorit, ennyire olvasmányos és izgalmas, fordulatos regényt. J. K. Rowling nyilvánvalóan a felnőttekben is fel tudja ébreszteni a kíváncsi gyermeket, a főhőssel együtt izguló kamaszt és a kívülálló felnőttek számára és képes messzemenően tartalmas szórakozást nyújtani. Bennem például még azt a vágyat is felkeltette, hogy hasonlóan kreatív szöveget alkossak. Az oldalak szaladnak, az események gyors egymásutánban következnek be és első olvasatra még a szóismétléseken és azon tényen is átsiklik az ember, hogy a három jó barát mindig belekeveredik valami bajba, amiből a végén persze nyertesen jön ki. Az összes klasszikus hozzávalót kiválóan adagolja Rowling, ifjúsági regény létére komoly témákat is feszeget (megbélyegzés, kirekesztés, családi problémák), ám a finom humor és a fejben megragadó mondókák sem maradnak el.

Összességében érthető, hogy már a megjelenéskor hatalmas sikert aratott a széria, mindenki találhat magának olyan szereplőt, akivel azonosulhat, akit kedvelhet és akit utálhat. Messze még a vége, de mindenképpen csak ajánlani tudom kamasznak és felnőttnek egyaránt, a felfedezés vagy az újra-felfedezés öröme miatt.

Könyvtárunk is rendelkezik mindegyik részből legalább 2 példánnyal, amelyek eddig is népszerűek voltak és remélhetőleg ezután sem kopnak ki az olvasói érdeklődés köréből. Jelzetük R 90, megtalálhatóak a gyermekkönyvtárban.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét és egyéb újdonságok

kalapos.jpg

A címben említett kötet Oliver Sacks munkája és orvosi történeteket tartalmaz a kötet. A betegség, mint olyan misztikus dolog, félünk tőle, tartunk tőle, de kihozhat érdekes történeteket is. Ebből a szemszögből közelít a szerző is a témához, megpróbálja azon oldalát bemutatni az orvosi eseteknek, amik érdeklődést válthatnak ki az olvasókból. Valóban, saját tapasztalatom szerint is, ha az eset jól le van írva és mással történik meg, meglehetősen érdekessé tud válni az ember szemében. A kalapos sztori is egyből gondolkodásra késztetett: mulatságosan hangzik, de valójában pszichikailag eléggé megviselheti az ember környezetét. Jelzete 616 S 10.

44gyer.jpg

Következő kötetünk, Tom Rob Smith A 44. gyermek című műve a thriller kategóriáját gyarapítja. Megtörtént, közelmúltbéli események alapján készült a regény, a sztálini Szovjetunióba kalauzol minket vissza, ahol egy gyermekgyilkosság kapcsán egyéb, kínosan feszengő témák is előkerülnek: ilyen a felsőbb utasításra történő történelemhamisítás, eltussolás, a valóság elferdítése. A könyv főszereplője egyszemélyes nyomozásba kezd a sorozatgyilkos után, még akkor is, mikor száműzik és ellehetetlenítik az életét. Nincs könnyű dolga, nem csak az idővel, hanem magával az állammal is meg kell küzdenie, mikor az igazság és az elkövető kiléte után nyomoz... Sokat mondó hír ezzel kapcsolatban, hogy a regényből készült filmet Oroszországban egészen egyszerűen betiltották... S 68.

habl.jpg

Végül egy újabb krimi a svéd felhozatalból: Camilla Läckberg neve ismerősen csenghet, hiszen elég nagy népszerűségnek örvend egész Európában. Camilla összes regénye egy helyszínen játszódik és bár nem sorozatként van feltüntetve, annak is tekinthetjük. Ugyanaz a nyomozó, Patrik Hedström és felesége Erica vannak a gyilkosságok nyomában és általában sikeresen göngyölítik fel az eseteket, amelyek során mindig előkerül egy szörnyű titok is. A színvonal azonban mindig megbízható, izgalmas történetmesélés, időbeli visszautalások és igényes leírások jellemzik a könyvet. Jelzete L 10.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/