Ipolyi Arnold Könyvtár

2016.aug.30.
Írta: Ipolyi Arnold Könyvtár Szólj hozzá!

Aki kapja, marja - Aktuális újdonságaink

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteg újdonság kerül ki a polcainkra szinte minden nap, így most listaszerűen igyekszem ajánlani ezekből. Természetesen ez csak válogatás, a polcon sokkal több új könyv van. A borítókat a galériában találhatják meg.

 

Penny Vincenzi: Szépséges örökség (V 89): egy kozmetikai cég életén keresztül szemlélhetjük az új kor kihívásainak és a konzervatív értékeknek összecsapását, amelyet két nő képvisel: Bianca a cég felvirágoztatását tartja szem előtt, Athina pedig a hagyományos gondolkodásmódot képviseli. Kettejük összecsapásának tétje a cég jövője, miközben a múlt is feltárul.

Lars Sabbye Christensen: A féltestvér (C 20): norvég családregény, amely több, mint fél évszázadot ölel át, ám nem csak a család történetét, hanem ambivalens emberi érzelmeket, viszonyokat is kiválóan ábrázol, irodalmi igényességgel és éleslátással, könnyű olvashatósággal.

Joyce Carol Oates: Pikk Bubi (O 10): egy népszerű és sikeres író titkos és elszabadult alteregójának története, amelynek során kiderül, hogy ki az erősebb: az író vagy teremtett változata?

Elif Shafak: Az építészinas (S 10): Dzsihán a 16. századi Isztambulba érkezve, árvaként a szultáni udvarba kerülve sokat tanul az életről és egyre magasabbra emelkedik. Társa Csota, a fehér elefánt, akivel megjárja a háborúkat, például Szigetvár ostromát is testközelből éli meg. Ám a nagy változások akkor várnak rá, amikor megismeri Szinán mestert, a szultán főépítészét... egy különleges világ és egy különleges regény az építészinas.

Philip Kerr: Kieső helyen (K 41): Scott Manson segédedző a London City nevű futballcsapatnál. Élete akkor változik meg, amikor az edzőt holtan találják és megbízást kap a gyilkos kilétének felderítésére. Megelevenedik a Premier League világa, annak minden tartozékával együtt.

Fábián Janka: Búzavirág (F 10): A magyar írónő történelmi környezetben játszódó regényeivel lett népszerű. A Búzavirág sem lóg ki a sorból, az I. világháború előtt, alatt és után játszódik, és végigköveti Emília sorsát, aki színésznő akar lenni, de a szerelme és egészsége elvesztése után majdnem derékba törik nemcsak a karrierje, hanem az élete is. Regény az újrakezdésről, álmokról és a 20. század első évtizedeiről.

Stephen King: Aki kapja, marja (K 46): A Mr. Mercedes című King-regény folytatása ez a krimi, főszereplője ugyanaz a nyugdíjas nyomozó, Bill Hodges. Ezúttal egy mániákus és vérszomjas rajongót kell elkapnia, aki kedvenc írójától lopott, elrejtett, majd megtalált ereklyéit akarja visszaszerezni egy Pete nevű kamaszról. King ismét egy vérfagyasztó krimit alkotott.

Dave Randolph: A Spártai-módszer (796 R 36): Egy újabb, edzésterveket tartalmazó kötet, amely ősi erőt és energikus, izmos testet ígér, nagyrészt saját testsúlyos edzés használatával.

Marokkó, az iszlám csodaországa (908 A 26): Útikönyv egy egzotikus, a legtöbb magyar számára ismeretlen városról, vallás- és kultúrtörténeti információkkal, gyönyörű képekkel ellátva.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Szökni szeretnék Párizsba - könyvajánló

Könyvtárunkban továbbra is rengeteg újdonság közül válogathat a kedves Olvasó, ebből a bőséges kínálatból szemezgettünk ma.

szokni.JPG

Jurij Poljakov Oroszország egyik legnépszerűbb írója manapság (és nem mellékesen az orosz-magyar kapcsolatokért is ő felel). Szökni szeretnék című regényében (vagy inkább társadalmi tablójában) a Szovjetunió szétesésének időszakát mutatja be Oleg Trudovics Basmakov szemén keresztül, aki éppen szökni készül otthonról el, de hogy hová, azt maga sem tudja. A pakolt tárgyain keresztül elevenednek meg az emlékei, kapcsolatai, valamint a széteső világ körülötte - ahogy ő látta. A könyv végén jegyzetek magyarázzák a neveket, utalásokat. Jelzete P 78.

13_harcos.jpg

Michael Crichton regényeiből számos alkalommal forgattak sikerfilmeket. Ilyen volt a Jurassic Park, a Zaklatás vagy mostani könyvünk, a 13. harcos is. A történet főszereplője az arab származású Ahmed Ibn Fahdlan száműzetése során találkozik a vikingekkel, akik modoruk és kultúrájuk miatt cseppet sem szimpatikusak a számára. Mindemellett nem hiszi el a barbár északiak meséjét sem, miszerint a vikingek földjét egy misztikus törzs tartja rettegésben, melynek tagjai felfalják az embereket. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a szörnyű ellenséget, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Fahdlan a városba érve hamarosan megtapasztalja az ellenség gonoszságát és a vikingek bátorságát, akik az életüket is készek feláldozni egymásért. Jelzete C 31, ahol a szerző többi sikerkönyvét is megtalálják.

parizs.jpg

A mondás úgy tartja, hogy Párizs megér egy misét, azonban a város, legyen bármilyen felkapott, mindenképpen érdemes a vizitre, a személyes benyomások átélésére. Sokféle arca van, egy alkalommal nem lehet felfedezni mindet, az egész város él, lüktet. Ezt az "élést" igyekszik bemutatni Edward Rutherfurd Párizs című regénye. Több család századokon átívelő történetéről van szó, munkáscsalád és arisztokrata is megérzi a fellendülést, megsínyli a történelem viharait, de a város keretbe foglalja őket. Jelzete R 98.

rejtelyes.jpg

Lerner János képeskönyve a Rejtélyes helyek, misztikus világok a Földünkön található olyan létesítményeket mutat be, amelynek eredete vagy építészeti megoldásai nem éppen emberi tulajdonságokat mutatnak vagy még felfedezésre várnak. A titokzatos megalitok, különös piramisok, misztikus szentélyek és legendás világok egy-egy oldalon, oldalpáron képekkel, leírással és adatokkal együtt mutatkoznak be, hogy megismerjük őket és újabb kérdések merüljenek fel bennünk... Jelzete 930 L 55.

golem.jpg

Végül egy misztikus meseregény Helene Weckertől, ami inkább az ó- és az újvilág egymásnak feszülését is jelképezhetné: a két főszereplő a gólem (aki emberi kíváncsisággal kelt életre) és a dzsinn (aki le van láncolva), akik a nyüzsgő és pezsgő XX. század eleji emberi világban találják magukat. Az óvilág elől azonban nehezen menekülhetnek, egy varázsló van ugyanis a nyomukban. Bár két külön karakterről van szó, barátságot kötnek és együtt igyekeznek megtalálni helyüket a világban. A mítoszokkal és legendákkal teleszőtt, képszerűen pergő regény, ami inkább mese, a W 37-es jelzetnél várja olvasóit.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Könyvajánló pihenős délutánokhoz

Így augusztus vége felé közeledve egyre többen zökkennek vissza a nyaralás utáni rendes kerékvágásba, a dolgos hétköznapokba. A munka utáni szabadidő eltöltésében nyújt segítséget könyvtárunk új könyveinek széles választékával, az olvasói igények folyamatos kielégítésével, valamint a könyvpiaci újdonságok beszerzésével minden témakörben. A változatosságot jól reprezentálja mai ajánlónk öt szereplője:

kartyavar.jpg

Hatalmas sikerrel és immáron 4. évadával fut a Kártyavár (House of Cards) című politikai témájú filmsorozat Kevin Spacey főszereplésével. Ahogy sok sorozatot, ezt is egy regény ihlette, mégpedig Michael Dobbs Kártyavár című műve. Az amerikai politikai színteret bemutató regény kiválóan ábrázolja a hatalomért acsarkodó politikusokat, közszereplőket, a harcok eszközeit (kompromittálás, média befolyásolása, információszivárogtatás...), bár valószínűleg a világ más tájain is hasonló csetepaték zajlanak a választókért vívott küzdelemben. Az izgalmas politikai thriller jelzete D 70.

hamish.jpg

M. C. Beaton mindig is nagy népszerűségnek örvendett Olvasóink körében, tehát örömmel számolhatok be arról, hogy itt egy újabb rész a Hamish Macbeth sorozatból: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu. A skót őrnagy saját szerelmi élete kihívásai mellett kénytelen ezúttal a faluba érkező idegen pár felforgató tevékenységével is szembe nézni, valamint egy újabb bűntényt megoldani, amiben a segédje helyett inkább a bájos Priscilla segédkezik... a rejtélyes ügy megoldása a C 17-es jelzet alatt található.

mezesmadzag.jpg

Ian McEwan ismert író, aki a kémregényeket is valami új szemszögből, perspektívából közelíti meg. Mézesmadzag című regényének főszereplője a friss diplomás Serena, aki a brit titkosszolgálat kötelékében tapasztalja meg a hetvenes évekre jellemző kaotikus világot, miközben igencsak kényes megbízást kell teljesítenie, saját életének rendezése mellett. A valóság és fickó keverékeként, kémregényként és néhol szerelmi történetként is funkcionáló könyv megtalálható az M 49-es jelzetnél.

vad.jpg

A regényekről térjünk át a konyhába, pontosabban annak egy lassan feledésbe merülő szegletébe: tanuljunk meg újra vadételeket készíteni! Ehhez nyújt segítséget György Ottília Ínyenc vadételek című szakácskönyve, amelyben a szerző maga is rácsodálkozik, mennyire kikopott a vadhús a mindennapok repertoárjából. Pedig már kevés hús is intenzív ízélményt okoz és emelheti egy-egy ünnepi alkalom rangját-fényét. A céklás szarvastokánytól kezdve a vaddisznókaraj sütéséig mindent megtanulhatunk az 50 recepten keresztül. Az igényes ételfotókkal illusztrált kötet a 641 G 48-as jelzetnél lelhető fel.

darts.jpg

Evés után egy kis sport: hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyik úgynevezett "kocsmasport": a darts. Nem csak a televíziós közvetítéseket követik egyre többen, hanem otthoni táblával, eszközökkel játsszák is. David Norton és társai megalkották A darts kézikönyvét, amelyben a sportág minden területét összefoglalják: a történetét, játékszabályokat, különböző játéktípusokat, a legnagyobb sportolókat, mindezt fotókkal, grafikákkal illusztrálva. Jelzete: 796 N 81.

Várunk mindenkit szeretettel és hatalmas kínálattal az Ipolyi Arnold Könyvtárban!

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Nyárközépi ajánló

Örömmel tudatom minden Kedves Olvasónkkal, hogy az Ipolyi Arnold Könyvtár könyvajánló -és ismertető blogja újra üzemel és várhatóan egy héten többször is új posztokkal, kibővített tartalommal jelentkezik ezen túl. Mivel a könyvtárunk idén a nyári szünet alatt is heti egy napot nyitva tart, az utolsó ilyen alkalom előtt (augusztus 3., szerda, 9-17 óráig) egy rövid kedvcsinálóval jelentkezünk, műfaji vegyesfelvágottat kínálva a forró éjszakák forgolódó közönségének.

Kezdjünk talán egy jó kis vérfagyasztó krimivel amolyan skandináv módra: Ninni Schulman regénye, a Lány a hóban egy hóval borított svéd kisvárosban játszódik, ahol jellemzően mindenki havat lapátol vagy éppen a saját dolgával van elfoglalva. Ide költözik vissza a válófélben lévő újságírónő Stockholmból a fiával, hogy megtalálja önmagát és a lelki békéjét. A sokat olvasók már sejthetik, hogy ez csak az álcakép, idővel ugyanis nagyobbnál-nagyobb disznóságok derülnek ki, ami a keveset látott helyi rendőröket éppen úgy meglepi, mint a szomszédokat. A gyilkos kilétére és indítékára azonban lassan fény derül, ahogy az egyes életek is a sínjükre kerülnek újra. A stílus adott, az ebben a műfajban megjelent könyvek közül még egyik sem hibázta el a feladatának teljesítését, az érdekes karakterek és feszült végkifejlet biztosítását. Részemről 6/10, de például Christina Ohlsson regényei egy fokkal jobbak. Jelzet: S 38.

Időrendi sorrendben ugyan korábban olvastam, de itt másodikként következzen Isaac Asimov Acélbarlangok című regénye, amely megjelent korábban a Gyilkosság az Űrvárosban címmel is. Ez Asimov első Robot-regénye, körülbelül itt fekteti le nagy vonalakban a robotika alapvetéseit. A regény maga egy krimi, amely egy rejtélyes gyilkosságot igyekszik felderíteni, főszereplője Lije, aki közismerten robotellenes nézeteket vall, a rendőrfőnök azonban rá bízza az ügyet, viszont egy emberarcú robotzsaruval kell együttműködnie. Időközben Lije nézetei kissé más irányt vesznek és kiderül, hogy a rendőrfőnök sem az, akinek mutatja magát. A regény egyébként csak néha hozza a műfaji sajátosságokat, inkább filozofálgat a robotikát illetően, de ezt pont a megfelelő helyeken és időkben teszi, ami által megismerhetjük az acélbarlangoknak is nevezett várostípusok kialakulását is. Élvezetes könyv, szerintem minden sci-fi rajongónak kötelező darab. 8/10. Jelzet A 88

Szintén forró nyári délutánokra/estékre lehet jó olvasmány Jules Verne Prémvadászok című munkája (nem újdonság, de néha érdemes ilyen klasszikus szerzőket is elővenni), ami a Jeges-tengeren és annak partvidékén játszódik a 19. század vadregényes időszakában. Személy szerint kedvelem ezt a korszakot, mikor annyira nyers és ellenséges volt minden, de bátorsággal, merészséggel és kalandvággyal minden megoldhatónak tűnt. Nem egyszerű a hely és az idő, hőseink új vadászterületet fedeznek fel, de a természet közbeszól, így a fentebb leírt képességekre bőven szükségük van a túléléshez. Verne ezen és egyéb művei is a V 74-es jelzet alatt találhatóak, jellemzően a gyermekkönyvtárban, de kalandvágyó felnőtteknek sem utolsó olvasmány. 

Végül mai ajánlónk negyedik tagja Arwen Dayton Klánok háborúja-szériájának első kötete, amely a Seeker címet viseli. Ez a kötet még csak egy gyors átlapozás erejéig járt nálam, de a történetét megosztom Önökkel, hátha valakinek elnyeri a tetszését. Első blikkre egy önmegvalósító lány bosszútörténete ez, ami a középkori Skóciából ível időn és téren át előre. Quinn ugyanis Keresővé válik, ám az apja és a szerelme után úgy tűnik ez a társaság is elárulja, így önmagának kell kiderítenie az igazságot, újra meghatározni a saját útját és helyét a világban, valamint megszereznie azt a fegyvert, amivel uralhat másokat. Jelzete D 31

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A felfedezés és újra-felfedezés öröme

Könyvtárosként eléggé elítélhető módon voltak olyan könyvek, történetek, amelyeket nem voltam hajlandó elolvasni. Vagy azért, mert felkapott volt és nem akartam a fősodorral tartani, vagy pedig azért mert egyszerűen nem érdekelt. A pár évvel ezelőtti rajongói hullám, amelyet a könyvek, majd a filmek váltottak ki, a Harry Potter-sorozatot is kizárta az érdeklődési körömből. Azonban 28 évesen a kezembe vettem az első könyvet és elkezdtem olvasni... Nagyobb élményt nem is okozhatott volna, hiszen visszarepített abba az állapotban, amelyben kamaszkoromat töltöttem: ültem egy helyben és faltam az oldalakat. Már a második kötet (Harry Potter és a Titkok kamrája) közepén tartok és úgy gondoltam, ideje véleményt formálni erről a történetről.

hp.jpg

Régen vettem a kezembe ennyire kreatívan megalkotott világot elmesélő sztorit, ennyire olvasmányos és izgalmas, fordulatos regényt. J. K. Rowling nyilvánvalóan a felnőttekben is fel tudja ébreszteni a kíváncsi gyermeket, a főhőssel együtt izguló kamaszt és a kívülálló felnőttek számára és képes messzemenően tartalmas szórakozást nyújtani. Bennem például még azt a vágyat is felkeltette, hogy hasonlóan kreatív szöveget alkossak. Az oldalak szaladnak, az események gyors egymásutánban következnek be és első olvasatra még a szóismétléseken és azon tényen is átsiklik az ember, hogy a három jó barát mindig belekeveredik valami bajba, amiből a végén persze nyertesen jön ki. Az összes klasszikus hozzávalót kiválóan adagolja Rowling, ifjúsági regény létére komoly témákat is feszeget (megbélyegzés, kirekesztés, családi problémák), ám a finom humor és a fejben megragadó mondókák sem maradnak el.

Összességében érthető, hogy már a megjelenéskor hatalmas sikert aratott a széria, mindenki találhat magának olyan szereplőt, akivel azonosulhat, akit kedvelhet és akit utálhat. Messze még a vége, de mindenképpen csak ajánlani tudom kamasznak és felnőttnek egyaránt, a felfedezés vagy az újra-felfedezés öröme miatt.

Könyvtárunk is rendelkezik mindegyik részből legalább 2 példánnyal, amelyek eddig is népszerűek voltak és remélhetőleg ezután sem kopnak ki az olvasói érdeklődés köréből. Jelzetük R 90, megtalálhatóak a gyermekkönyvtárban.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét és egyéb újdonságok

kalapos.jpg

A címben említett kötet Oliver Sacks munkája és orvosi történeteket tartalmaz a kötet. A betegség, mint olyan misztikus dolog, félünk tőle, tartunk tőle, de kihozhat érdekes történeteket is. Ebből a szemszögből közelít a szerző is a témához, megpróbálja azon oldalát bemutatni az orvosi eseteknek, amik érdeklődést válthatnak ki az olvasókból. Valóban, saját tapasztalatom szerint is, ha az eset jól le van írva és mással történik meg, meglehetősen érdekessé tud válni az ember szemében. A kalapos sztori is egyből gondolkodásra késztetett: mulatságosan hangzik, de valójában pszichikailag eléggé megviselheti az ember környezetét. Jelzete 616 S 10.

44gyer.jpg

Következő kötetünk, Tom Rob Smith A 44. gyermek című műve a thriller kategóriáját gyarapítja. Megtörtént, közelmúltbéli események alapján készült a regény, a sztálini Szovjetunióba kalauzol minket vissza, ahol egy gyermekgyilkosság kapcsán egyéb, kínosan feszengő témák is előkerülnek: ilyen a felsőbb utasításra történő történelemhamisítás, eltussolás, a valóság elferdítése. A könyv főszereplője egyszemélyes nyomozásba kezd a sorozatgyilkos után, még akkor is, mikor száműzik és ellehetetlenítik az életét. Nincs könnyű dolga, nem csak az idővel, hanem magával az állammal is meg kell küzdenie, mikor az igazság és az elkövető kiléte után nyomoz... Sokat mondó hír ezzel kapcsolatban, hogy a regényből készült filmet Oroszországban egészen egyszerűen betiltották... S 68.

habl.jpg

Végül egy újabb krimi a svéd felhozatalból: Camilla Läckberg neve ismerősen csenghet, hiszen elég nagy népszerűségnek örvend egész Európában. Camilla összes regénye egy helyszínen játszódik és bár nem sorozatként van feltüntetve, annak is tekinthetjük. Ugyanaz a nyomozó, Patrik Hedström és felesége Erica vannak a gyilkosságok nyomában és általában sikeresen göngyölítik fel az eseteket, amelyek során mindig előkerül egy szörnyű titok is. A színvonal azonban mindig megbízható, izgalmas történetmesélés, időbeli visszautalások és igényes leírások jellemzik a könyvet. Jelzete L 10.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

 

Őszi újdonságdömping

Bár még az időjárás mást mutat, beköszöntött az ősz, így ideje újra rendszeres könyvtárlátogatásokat tenni, már csak azért is, mert könyvtárunk rengeteg újdonsággal várja Tisztelt Olvasóit. A tavalyihoz képest idén is növekvő keretösszegből gazdálkodik intézményünk, így az új könyvek számát szinte semmi nem korlátozza, érdemes tehát minden héten szemezgetni újdonságainkból, sikerkönyveinkből.

 

Steve Berry tavaly megjelent regénye, a Királyi fortély a Dan Brown-i úton haladva ötvözi a történelmi titkokat, a misztikumot és a modern világ hatalmi küzdelmeit. A főszereplő, Cotton Malone egy repülőút során keveredik bele abba a játékba, amelyet a CIA, az ír nacionalisták és az amerikai kormány játszik, mindez pedig a brit királyi rendszer megingatására irányul. A Királyi fortély maga az akció, amivel a rendkívül szövevényes és titkokkal átszőtt helyzetet próbálja mindenki a maga javára fordítani. A szerző neve garancia az izgalomra, a fordulatokra és a nem várt végkifejletre egyaránt. Jelzete B 57.

George R. R. Martin könyveiről korábban is volt már szó itt a blogon, akkor a Lázálom című regényét ismertettem. Most egy újabb kötete érhető el a könyvtárban, amely remek kiegészítésként szolgál a Tűz és Jég dala sorozathoz. A hét királyság lovagja Westeros múltjába kalauzolja az olvasót, mintegy előzményként epizódokat villantva a Hét Királyság történetéből, amelyek segítségével megérthetjük, mi és hogyan vezetett odáig, ahogy akár a sorozatban, akár a nagy sikerű regényciklusban láthatjuk, olvashatjuk. Martin zseniális író, a rajongóinak szinte kötelező olvasmány ez a kötet. Jelzete M 36.

Sokunk életében eljön az a pillanat, amikor két szék közül a pad alá esünk, elveszítjük mindenünket, de egy bravúros kalanddal és kockáztatással van esélyünk visszaszerezni vagy akár még többet is nyerni. Nos, nem egy szerencsejátékról szóló kötet leírás ez, hanem Alex Tramain életéé, aki kalózként Tony Park Elefántcsont című kalandregényének főszereplője. Alex elveszíti a pénzügyi stabilitását, pedig szállodát szeretne nyitni, a nője kirúgja, hajóját a kínai maffia támadja. Adódik azonban egy lehetőség, ami veszélyes, de nagy hasznot hozhat és ráadásul még élete szerelmével is megismerkedik... a kettőt azonban nem biztos, hogy meg lehet oldani egyszerre. Dupla vagy semmi? A könyvből kiderül, melynek jelzete P 38.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

 

 

Újdonságaink - június

A könyvtári szezon hamarosan (azért nem olyan hamarosan) egy időre befejeződik, ideje tehát elkezdeni keresgélni egy klassz nyári olvasmány után, amit az esti alkonytól kezdve a délutáni kánikulai pihenéshez is fel lehet használni, esetleg tanulmányozni, ismereteinket, nyelvtudásunkat bővíteni. Könyvtárunk idén is bővelkedik forrásokban, szinte futószalagon érkeznek az újdonságok, olvasói kéréseknek eleget tevő kiadványok. Lássuk tehát a válogatást:

Elég jól megy mostanában Nyáry Krisztián szekere, az irodalmi köztudatba szerelmes könyveivel berobbanó irodalomtörténész legújabb kötetében, az Igazi hősökben olyan személyek életrajzát festi meg, akiktől talán soha nem hallottunk, de követendő példaként állhatnak előttünk az átlagemberek korlátait lebontó erőfeszítéseik miatt. Jelzete 920 N 91.

A másik hasonlóan sikeres szerző Szendi Gábor, aki rendszeresen jelentkezik táplálkozástudományi vagy éppen pszichológiai-lélektani kötetekkel. Az utóbbi időben errefelé tendál a kutatómunkája, legfrissebb könyve Az önértékelés csapdájában címet kapta. Ebben egy olyan problémát boncolgat, amire már számtalan könyv született, de végső megoldást egyik sem tud adni. Szendi sem ígéri a végső megoldást, csak talán egy kicsit közelebb kerülünk hozzá. Jelzete 150 Sz 59. A szerző többi kötetét is megtalálhatják könyvtárunkban a különböző tudományterületeknél.

A Tantusz-könyvek sorozatban jelent meg a Sikerpszichológia című kiadvány, amelynek segítségével fokozhatjuk mentális és fizikai erőnket is, titkokat és praktikákat árulnak el ahhoz, hogyan érhetünk egy olyan dolgokat saját erőnkből, amikről csak álmodtunk és profi sportpszichológusok módszereit is megosztják az olvasóval a szerzők. Jelzete 796 S 68. További Tantusz-könyvekről érdeklődjön könyvtárosunknál.

Az önismereti, önfejlesztő könyvek sorát bővíti Szabó Péter: Állj félre a saját utadból című kiadványa. Ebben a szerző ahhoz nyújt segédkezet, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználva úgy formáljuk életünket, ahogy mindig is akartuk. A boldogsághoz, sikerhez vezető út egyik eszköze megtalálható a 613 Sz 20-as jelzetnél.

Két újdonságunk is azt ígéri, hogy napi 15 perc ráfordítással meg lehet tanulni angolul illetve németül. A 800 W 70-nél található kötetek tovább bővítik, színesítik amúgy is változatos nyelvkönyvi kínálatunkat.

Stephen King íróként is rendkívül gazdag életművet tudhat magáénak, ám most Valerie Gold könyve rávilágít arra, hogy a sikerszerző magánélete is bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. Az életrajz mellett a megtapasztalt szörnyűségek is képesek valódi borzongást kiváltani az olvasóból, nem csak King fantázia teremtette regényei, amelynek vélhetően valós alapjai is vannak. Jelzete 820 G 50.

Az élet virágos oldala című regény egy virágkötőről szól, Caráról aki belecsöppen egy esküvő problémákkal zsúfolt világába, majd hirtelen azon kapja magát, hogy magát az esküvőt kell megmentenie, ugyanis a menyasszonnyal valami probléma van. Mary Kay Andrews limonádéregényének jelzete A 60.

Mélyebb mondanivalóval rendelkezik Scott Spencer: Végtelen szerelem című regénye, amely klasszikussá érett napjainkra. Két fiatal szerelmén és küzdelmén át mutatja be a 60-as évek Amerikáját, elemzi politikai és társadalmi kérdéseit, tehát többrétű munkáról van szó, amiből már két sikerfilmet is forgattak. Jelzete S 84.

Nina George Levendulaszoba című romantikus regényének fő témája az újrakezdés, egy fájdalmas veszteség után. Jean életéből egyszer csak kisétál szerelme, ezután a férfi nem tud gyógyírt találni hosszú ideig sebeire, csak másoknak segít gyógyulni. Aztán egy napon bekövetkezik az, amire nem számított: az ébredő szerelem elkezdi begyógyítani a sebet... jelzete G 36.

Jodi Picoult neve nem ismeretlen a könyvtárlátogatók számára, számtalan sikerregény szerzője, és mindegyik érzékeny témát dolgoz fel. A Törékeny című regényében egy házaspár hőn áhított babája extrém csonttörékenységgel jön a világra, így folytonos figyelmet igényel, amely hatalmas terhet ró a párra és a családra és milyen nehéz megőrizni a törékeny egyensúlyt a mindennapok során. Másik regénye, a Szívtől szívig fura alaphelyzetből indul: egy gyilkosságért elítélt férfi felajánlja szívét az egykori áldozata szívbeteg lányának, amely nagy felbolydulást okoz a kisvárosban. A polgári és vallási oldalról is megközelített kérdésben tökéletes komponálás eredménye a regény végéig tartó feszültség és izgalom, a korrekten megválaszolt kérdések. Picoult regényei a P 69-es jelzetnél találhatók meg.

Családtörténet és egy izgalmas világ bemutatása Sig Hansen regénye, a Halálos fogás. A norvég halászcsalád, a vikingek leszármazottainak életét bemutató könyv bővelkedik a mesterség kiváló leírásában és kalandokban, hihetetlen történetekben. Az igazán férfias foglalkozás bemutatása magával ragadhat mindenkit, férfit és nőt egyaránt.  Jelzete 639 H 15.

Lakatos Péter a kettlebell nevű sporteszköz szakértőjeként írt egy alapmunkát a vasgolyó használatáról, történetéről és könyvében egy nyolchetes edzésprogramot is közöl a sportolni vágyókkal. Elmondása szerint az eszközzel, amely világszerte sikeresnek számít kirobbanó erőt és egészséges testet szerezhetünk magunknak. 796 L 17.

Végezetül hagy hívjam fel a kedves Olvasók figyelmét, hogy június 27-én, a Szent Iván-éji kavalkádban könyvtárunk állományából már törölt könyvek megvásárlására is lesz lehetőség. Várunk szeretettel mindenkit a szokott helyen, a Múzeum udvarán!

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

 

Letehetetlen olvasmányok

Két olyan kötet ajánlója következik, amelyek a címben említett kategóriába tartoznak. Közös jellemzőjük a fordulatos, izgalmas cselekmény, a kiváló módon megírt történet, amelyet a fordítás minősége tesz igazán élvezhetővé, és bár különböző térben és időben játszódnak, az arra fogékonyak bizonyára szórakoztatónak fogják találni mindkettőt.

index.jpg

Első kötetünk Ken Follett Évszázad-trilógiájának harmadik kötete, Az örökkévalóság küszöbén, amely ismét jó vaskosra sikerült, ahogy az előző kettő is: több, mint 1100 oldalon követhetjük figyelemmel a világ különböző részeihez tartozó családok sorsát. Follett különösen jó ezekben a nagyívű történetekben, sok szereplőt mozgat meg, és közben észre sem vesszük, hogy csak epizódokat ismerhetünk meg az életükből, némi visszautalással a fel nem tárt időszakokra. Bejárjuk a világot a második világháború utáni időszaktól kezdve egészen a hidegháború végig, 1989-ig. A könyv lapjainak segítségével eljutunk Amerikába, Vietnámba, Kubába, a fal által sokkolt és kettéosztott Berlinbe és a történet vége felé Magyarország is hangsúlyos szerepet kap, mint a rendszerváltozás egyik fő mozgatórugója a keleti térségben. Follett alapos kutatómunkát végezhetett, és bár lehet, hogy rutinból megy neki az írás, ilyen történetet, amelyben a tragédiák, a sikerek, a veszteségek és a győzelmek egymást váltják (ahogyan tették az egész huszadik században) nem lehet lélektelenül, rutinból megírni. Érződik is rajta a törődés, következetes, alapos, nincsenek logikai bukfencek, minden a helyén van és végig leköti az olvasó figyelmét. A rengeteg szereplő közül biztosan megtalálja mindenki a kedvencét, ahogyan a gyűlöletünk is a megfelelő személyre fog irányulni. A cselekményt nem részletezem, de ebben a könyvben egyszerre kapunk családtörténetet, drámát, történelmet, erkölcsi leckéket és akár még az életről is tanulhatunk belőle. Véleményem szerint 10/10. Jelzete F 69.

covers_314900.jpg

Második könyvünk teljesen más világ. Andy Weir: A marsi című regénye az internet szülötte, az egyes fejezeteket a blogjában közölte a szerző, amely akkora sikert aratott, hogy nagy kiadók is felfigyeltek rá. Közben már a megfilmesítés is folyamatban van, amire kíváncsi leszek, nem lesz könnyű a regényben felépített világot képileg megjeleníteni. Főhősünk, Mark Watney a harmadik, marsi kolonizációt előkészítő expedíció tagja, aki egy vihar következtében a bolygón ragad, miközben a társai halottnak hiszik és elindulnak vissza a Földre. Mark azonban nem adja fel, megpróbál kitartani a következő expedícióig, amely négy év múlva fog érkezni, a probléma azonban az, hogy az élelme és a vize nem fog addig kitartani. Leleményes megoldásokkal azonban eléri, hogy elég legyen az étel, amíg a felmentősereg megérkezik, ám újabb és újabb akadályokba ütközik a terv kivitelezése. Mark optimizmusa, szarkasztikus humora is hozzájárul ahhoz, hogy újabb és újabb oldalakat lapozzunk a folytatásért. A szakszerűnek tűnő technikai leírások is hozzájárulnak az élmény teljességéhez (az átlagember úgy sem tudja az űrkutatási szakkifejezéseket). A sztori végét én magam sem ismerem, de véleményem szerint happy end lesz és minden jóra fordul, a modernkori Robinson Crusoe ugyanúgy haza fog térni, mint 17. századbeli elődje tette és közben hasznos felfedezésekkel gazdagítja magát és a világot is. Jelzete W 40.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Kiküldött tudósítónk jelenti...

A szakmaiságomat nem feledve, Lutonban járva a helyi könyvtárat is behatóbban megvizsgáltam. Nem pontos statisztikákra voltam kíváncsi (bár kaptam egy e-mail címet, ahol feltehetem effajta kérdéseimet), csak a benyomásokra, működésre, atmoszférára. A galériába feltöltött képek mobiltelefonnal készültek, így a minőségük hagy némi kívánnivalót maguk után.

Luton egy 200 ezres város Angliában, így nyilvánvalóan nagy könyvtárral rendelkezik. A méreteit tekintve egy ötszintes, belül teljesen modernizált épületről beszélünk, amelynek azonban megvan a hagyományos értelemben vett, csendes, gondolkodásra, tanulásra ösztönző atmoszférája. Az öt szint mindegyike külön funkciót kapott, van itt külön gyermekkönyvtár (ott sajnos nem engedtek képeket készíteni, de méretre kisebbnek tűnt és kevesebb szabadpolcos könyvvel rendelkezett a mienknél, viszont a játszótér sokkal nagyobb volt és feltűnően sok szülő a számítógépnél ült gyermekével), felnőtt részleg, a Quiet Study-nak nevezett tanulótér, ahol tényleg egy pisszenést nem engednek. Külön részleget kapott a helyismeret, ahol a város és környéke történetét ismerhetjük meg, valamint itt található a családfakutató rész is.

Természetesen nem csak könyvtárként, hanem kulturális központként és színházként is funkcionál a hely, jelenleg éppen a Wordfest nevű rendezvénysorozat zajlik, könyvtári és egyéb programokkal, jelentős része ingyenes, de akadnak fizetős események is. Ingyenes még a Six Book Challenge, aminek az a lényege, hogy hat darab dokumentumot el kell olvasni (könyv, magazin, vers, stb.), amiről naplót kell vezetni, beregisztrálni a könyvtárba és a végén egy értékes nyereménnyel (vagy legalábbis olvasmányélményekkel) gazdagodik a résztvevő. Van még ezen kívül kezdő angol nyelvtanfolyam, amit önkéntesek tartanak.

Összességében, amit még megtudtam a könyvtárról, hogy ingyenes a beiratkozás mindenkinek (nekem az útlevelem és a lakcímet igazoló dokumentum elég volt hozzá), egy vonalkóddal ellátott kártyát adnak, amivel lehet kölcsönözni. A dokumentumokat 3 hétre vihetjük ki, amit ötször lehet hosszabbítani, ám bizonyos dokumentumok (pl. hangoskönyvek) kölcsönzéséért fizetni kell. Nagyfokú az online használat, előjegyzések, hosszabbítás, a visszavitt könyveket pedig automata segítségével is leadhatjuk. A városban egyébként öt fiókkönyvtár is található, a kikölcsönzött dokumentumokat bármelyikbe visszavihetjük.

A dokumentumok témakör szerint vannak jórészt csoportosítva, vannak idegennyelvű könyvek is, jórészt arab és kínai nyelvű munkák. Mivel rengeteg bevándorló van a városban, ezért a folyóiratok között szintén sok az arab nyelvű napilap, viszont magyar dokumentumot nem találtam. A könyvek jó állapotban vannak, a polcok rendezett képet mutatnak. A padlót mindenhol vastag, színes szőnyeg borítja.

Konkrétan egy modern, világos, nagy terekkel rendelkező könyvtárról beszélünk, amely tökéletesen megfelel a küldetésének és funkciójának, viszont örömmel konstatáltam, hogy ilyen téren egyáltalán nem vagyunk otthon lemaradva, sőt, tartjuk a lépést.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/