Ipolyi Arnold Könyvtár

2017.aug.08.
Írta: Ipolyi Arnold Könyvtár Szólj hozzá!

Kirajzás - aktuális újdonságaink

Könyvtárunk a nyári szabadságolások után újra rendes nyitva tartással és rengeteg újdonsággal várja Kedves Olvasóit - ezekből szemezgettünk heti ajánlónkban. A nyár az utazásokról, pihenésről, kikapcsolódásról szól, aminek elengedhetetlen kelléke egy habkönnyű regény vagy kinek-kinek ízlése szerint egy borzongató krimi/thriller. Mindkét típusból megtalálható nálunk könyvek széles választéka.

Phil Doran sikeres író-producer volt, de az élete lassan összeomlik. A felesége meglepetésként vásárol egy házat Olaszországban, aminek Phil nem tud őszintén örülni. A Csábító Toscana közhelyekkel tálalva az útkeresés és az önmegismerés regénye lehetne, ám annál sokkal több: mintegy útmutatóként megtudhatjuk belőle az olasz élet apró csínját-bínját, a nem létező és a be nem tartott, de létező szabályok közötti különbségeket. Igazán szórakoztató Phil és felesége kalandjait, beilleszkedését végigkövetni egészen addig, amíg igazán új otthonra találnak Toscanában. Jelzete D 82.

A perui őserdő mélyén egy apró egységből álló fekete áradat turistákat tüntet el a Föld színéről. Kínában hirtelen nukleáris robbantást hajtanak végre egy bányavárosnál. Indiában emberek ezrei halnak meg. A világ minden táján egyszerre szabadul rá az emberiségre a több ezer éve alvó gyilkos pókok tömege, hogy hatalmas pusztítást vigyen véghez. Mit lehet ellenük tenni? Hogyan lehet védekezni? Miért pusztulnak el a pókok tömegesen néhány nap alatt? Ezekiel Boone Kirajzás című regénye a legalapvetőbb félelmeinkre játszik rá sikeresen, a kötet olvasása közben néha körültekintünk, hogy nincs -e pók a közelben vagy minden apró mozgásra érzékenyek leszünk. A könyv filmszerűen bonyolítja a cselekményét, a világ eszmélését, a tudósok versenyfutását az idővel... izgalmas, pörgő cselekményű regény, de a végkifejletre a trilógia végéig várni kell... Meg kell jegyezni, hogy a borító kifejezetten látványosra sikerült. Jelzete B 77.

Fiona Gibson könnyű hangvételű regényben taglalja azt a kérdést, hogy egy gyerekekkel rendelkező, de egyedülálló anyának szabad -e, illik -e újra randevúznia (akár három különböző férfival is?). A regény főhőse Alice, aki két kamaszfiút nevel, emellett édességgyártó vállalkozásba is belefog. A barátnői rábeszélésére három különböző korú és karakterű férfival is találkozgatni kezd, ám, hogy melyik lesz a befutó (ha lesz egyáltalán), az csak a regény végén derül ki. A könnyű hangvételű Anya randizni kezd jelzete G 45

Ruta Sepetys Amerikában élő litván menekült, akinek első regénye Árnyalatnyi remény címmel 2011-ben jelent meg. Saját élményeit is beleszövi Linának és családjának történetébe, akiket a szovjet titkosrendőrség Szibériába deportál szovjetellenesség címén. Lina azért küzd, hogy az apjának valahogy üzenni tudjon a börtönbe, hogy a családja életben van. Rajzaival küzd az elnyomás ellen és megmutatja, hogy a diktatúra borzalmaival szemben az emberi lélek fegyvereivel is lehet harcolni. Jelzete S 50.

Bíró Szabolcs regénye a Non Nobis Domine egy olyan korba és világba repít el minket, ahol a kegyetlenség és az erőszak, a reménytelenség az úr. A XIII. század végi Magyarországon nincs erős központi hatalom, kihalóban van az Árpád-ház, rablóbandák járják a vidéket. Ebben a helyzetben próbálja Vilmos megmenti a Templomos Lovagrendet Attila nevű unokaöccse nevelésével, ugyanis benne látja a rend jövőbeli reménységét. Attila azonban túlságosan önfejű, ezért európai útra küldik, így az ő szemén keresztül járhatjuk be a korabeli Magyarországot és a középkori Európát, figyelhetjük a viharos történelmi változásokat. Jelzete B 68.

Ilyenkor nyáron, forró estéken bizony jól esik egy pofa jéghideg sör. Valójában mennyit tudunk erről az italról, amely már az ókor óta része a mindennapoknak? Kik írtak a sörről? Milyen nóták szólnak erről az italról? A Lazi Kiadó A sör füveskönyvében olvashatunk különböző irodalmi szemelvényeket, dalszövegeket, mondásokat, vicceket a sörrel kapcsolatban, hogy tudásunk, műveltségünk birtokában még jobban meg tudjuk becsülni a seritalt. Jelzete S 83.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Az élet kódja - könyvajánlónk

Ezen a gyönyörű, verőfényes, tiszta levegőjű nyári napon következzen aktuális újdonságainkból egy rövid válogatás.

Hunter S. Thompson kultregényéből, a Félelem és reszketés Las Vegasban-ból kultfilm is készült, ami itthon is nagy sikert aratott (amihez valószínűleg Nagy Feró szinkronhangja is hozzájárult). A hetvenes évek Amerikájában játszódó történet szerint S. Thompson elindul egy autós versenyről tudósítani és megtalálni az "Amerikai álmot". Ezzel szemben viszont az egész túra egy drogos ámokfutássá változik, amelynek beszámolójából született a regény. Hajmeresztő kalandok, képszerű leírások és egy hihetetlenül hihető utazás története ez. Jelzete T 50.

Katherine Webb regényében, Az angol lányban egy kezdő régész, Joan Seabrook kalandjait követhetjük végig Ománban. Joan célja, hogy feltárja a sivatagi erőd, Dzsabrín titkait, ám nem kap engedélyt a kutatásra, viszont megismerkedik a híres felfedezővel, Maude Vickeryvel, aki példaképe volt. Egyre jobban megismerik egymást, aminek hatására Joanban egyre erősebb a vágy, hogy felkutassa az erődöt, még ha katasztrofális következményei is lesznek... Jelzete W 36.

Egyre népszerűbbek könyvtárunkban is a történelmi regények, legyen szó a magyar őstörténetről, a Római Birodalomról vagy Bizáncról. Erről a birodalomról írt egy trilógiát Pusztai Andrea, amelyben széleskörű történelmi forrásokra alapozva festi meg a főváros és a birodalom pezsgő életét. Intrikák, politikai csatározások, szövetségi rendszerek is alakítják a bizánci udvar életét, valamint fontos szerepet kap a császárság és a magyarok kapcsolata is. A trilógia első két kötete (A sárkányölő, A zöld szemű kígyó) már kölcsönözhető, harmadik kötete idén érkezik. Jelzete P 98.

Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert nemigen kell bemutatni senkinek. Intézményünkben is nagysikerű előadást tartott, amire több százan voltak kíváncsiak. Azonban már nem csak élőszóban, hanem könyvekben is terjeszti hatalmas tudását, amit élete során a gyógynövényekről és a népi gyógyászatról összegyűjtött. Javasasszony unokája című könyvében vall önmagáról is, élettörténetéről és a különböző betegségekre is felfedi a gyógymódot vagy kúrát. Jelzete 615 Sz 14.

Végül pedig következzen egy fiatal tudományág korszakalkotó munkája: Jim Al-Khalili és Johnjoe McFadden Az élet kódja című könyve a kvantumbiológiát mutatja be, amely tudományág arra keresi a választ, hogyan lesz az egyszerű atomokból járó, gondolkodó, lélegző lény. A leghétköznapibb kérdésekre keresik a választ: pl. miért érezzük az illatokat, honnan tudják a madarak, hová repüljenek? Akit érdekel az efféle tudományosan, de érthetően és élvezetesen megírt munka, az 576 A 40-es jelzetnél megtalálj a könyvet. 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A tavasz színe és a fonákja - aktuális újdonságaink

Kicsit módosított címmel került be mostani ajánlónkba a nagy francia regényíró Robert Merle fia, Olivier, aki apja munkásságát viszi tovább A színe és a fonákja című regényével, ami a Francia história ciklus folytatása, azaz inkább újrakezdése. Ugyanis a főszereplő maradt Pierre de Siorac, ám a történetet az eddig háttérbe húzódott szolgája, Miroul mondja el, kiegészítve és más szemszögből elmesélve az eddigi kalandokat. A történet a XVI. században játszódik, a helyszín pedig a Francia Királyság. Jelzete M 55.

Jack Reacher, a moziba is berobbant akcióhős (Tom Cruise alakításában) könyvben is visszatért, immáron sokadjára. A Lee Child által megteremtett szuperkatona ismét egy nehéz ügy megoldására vállalkozik. Ezúttal egy Esti iskola keretein belül egy titokzatos üzenet után nyomoznak, amelyben egy százmillió dolláros összeg is szerepel... Ez az egyetlen nyom, amin el lehet indulni, de valószínűleg hősünknek sikerül a közel lehetetlen is... Jelzete C 17.

Ezután egy habkönnyű és vicces (ahogy a borítón állítják) Lindsey Kelk regény következik, amelyet amilyen gyorsan fogyasztunk, ugyanolyan gyorsan el is felejtjük, de az efféle könyveknek pontosan ez a célja, mármint a szórakoztatás. Az Egy koszorúslány naplója főszereplője Maddie, aki a körülötte zajló eseményeket egy ideig tétlenül figyeli, nevezetesen kénytelen jópofát vágni legjobb barátnője férjhez meneteléhez, de egyszer úgy dönt, hogy saját kezébe veszi a sorsát és nem csak koszorúslány lesz belőle, hanem talán más is. Jelzete K 33.

Peter Robinson regénye a Világsikerek című sorozatban jelent meg, a címe pedig A forradalom gyermekei. Ebben Alan Banks felügyelő egy különös gyilkosságban kezd el nyomozni, ugyanis az áldozat senki számára nem hiányzik, a világ végén lakik és a zsebében lapul ötezer font... Szinte semmi nyom nincs, amin el lehetne indulni, ám a felügyelő és csapata igyekszik megbirkózni az üggyel, noha folyamatosan kapják a figyelmeztetéseket, hogy eddig és ne tovább... Vajon mi bújik meg a háttérben? Milyen nagyobb terv részese volt a szerencsétlen áldozat? A kötetből kiderül, jelzete R 76.

Jászai Mari (1850-1926) az egyik legnagyobb tragika a magyar színjátszás történetében. 1927-ben megjelent naplóját és emlékiratai a Szépmíves Kiadó fedezte fel (újra) és adta ki 2016-ban. Nem csak Jászai Mari színházi tevékenységéről, hanem szerelmi életéről és gondolatairól is olvashatunk az eredetileg nem nyilvánosságnak készült emlékiratban. Jelzete 792 J 49.

Végül pedig egy újabb kézikönyv a házi sörfőzéshez Mucha Attila tollából, aki saját tapasztalataira alapozva ismerteti velünk a sörfőzés minden csínját-bínját. Ezen kívül olvashatunk még sörkorcsolyákról, úti beszámolókról, más kultúrák sörfogyasztási szokásairól, sörös játékokról is. Hasznos könyv otthoni sörfőzéshez is. Jelzete 663 M 93.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Égtörés - újdonságainkból válogattunk

Beköszöntött a május, vele együtt az igazi meleg tavasz és bizony, hamarosan jönnek az égtörések, azaz záporok, zivataros színesítik majd mindennapjainkat. A könyvtár azonban verőfényes napsütésben és kemény fagyokban is áll Olvasói rendelkezésére, folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb, újabbnál újabb kötetek hozzánk. Ezekből válogattunk.

Stephanie Meyer az az amerikai írónő, aki a kétes hírű, rajongva gyűlölt Twilight-sorozattal robbant be a köztudatba. Manapság azonban próbál kitörni ebből a skatulyából és más történetekkel is előáll. Első ilyen próbálkozása a Burok címet viselte, amelyet meg is filmesítettek. Most azonban A vegyész című kötetet ajánljuk tőle, amely főszereplője egy belevaló nő, aki korábbi megbízói elől bujkál, különböző személyiségek mögé rejtőzve. Azonban örökké nem futhat a végzete elől és egy utolsó megbízással, versenyt futva az idővel kénytelen megmenteni a saját életét. Jelzete M 60.

John Scalzi sem ismeretlen a sci-fi rajongók előtt, a Vének háborúja univerzummal megalapozta hírnevét. Vörösingesek - ez a címe a legújabb könyvének, amely egy űrhajó szereplőit mutatja be, akik furábbnál furább szituációkba keverednek és egy idő után elkezdenek gyanakodni, hogy valami nincs rendben. A magyarázat, amelyet a hajó mélyében élő remete fed fel előttük egyszerre szürreális és elképzelhetetlen, ám később bebizonyosodik, hogy semmi sem lehetetlen, de a versenyfutás az idővel nagyon is valóságossá válik. Jelzete S 24.

Nagyot robbantott az amerikai köztudatban William R. Forstchen regénye, az Egy másodperccel később, amely annyira valóságosan ábrázolja egy lehetséges terrortámadás következményeit, hogy egyszerre hördült fel a közvélemény, főleg miután katonai szakértők is megerősítették, hogy a regényben ábrázolt támadás nagyon is valóságossá válhat, egy kevéssé ismert, de létező fegyvernek köszönhetően. Folytatása Egy évvel később címmel jelent meg. Mindkét kötet jelzete F 74.

Al Robertson Égtörés című regénye is egy sci-fibe oltott nyomozás története. Posztapokaliptikus környezet, mesterséges intelligenciák, magasabb szintű szerveződés, eltelt évszázadok sem változtatnak olyan dolgokon, amelyek manapság is jelen vannak: nevezetesen a szeretteink elvesztésének fájdalma, az igazság és a gyilkos keresése... Jack Forster, a főszereplő egy véres háború után a fejébe ültetett MI (neve: Hugo Fist) segítségével ered az igazság nyomába, de sietnie kell, ugyanis a MI licence hamarosan lejár... Jelzete R 76.

Mihail Kamjanyicin Darabont fedőnéven, szovjet titkos ügynökként, hírszerzőként tevékenykedett a második világháború Budapesten. Visszaemlékezését olvashatjuk arról, hogyan látta az akkori fővárost, milyen információkat sikerült megszereznie és milyen kalandokat élt át tevékenysége közben. Jelzete K 14.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Tavaszi tárlat - aktuális újdonságaink

Igen, a címben említett évszakot vélhetően már mindenki nagyon várja, a tiszta levegőt, a lassan nyíló virágokat, a melengető napsütést... addig azonban van még egy pár hét hátra, amelyet a legjobban a meleg szobában, egy jó kávé vagy tea és egy könyv társaságában lehet a legjobban kibírni.

Spiró György Tavaszi tárlata egy izgalmas nyomozás eredménye, melyet a szerző egy cikk megtalálása érdekében vezetett le. Igen, egy újságcikk az alapja ennek a regénynek, de mondanivalójában azért jóval teljesebb: a sok 1956-os munka közül kiemelkedve igyekszik bemutatni a forradalom alatti hangulatot, valamint a megtorlás napjait, amelynek megrázó képei örökre belénk égnek, valósághű élményként követnek majd életutunkon. Ebből a regényből mindent megtudhatunk a diktatúrák eszközeiről, világáról, amely nem csak a magyar jellegzetességeket mutatja meg. Jelzete S 84.

Leslie L. Lawrence közkedvelt író és nyomozófigura olvasóink körében. A gyűlölet fája a nyomozó újabb kalandjait meséli el, amelynek során Lawrence úr Manilában egy lepkegyűjteményt tervez megvásárolni, ám már nincs kitől, ugyanis a tulajdonosa halott, ezek után a reptér majdnem felrobban és sorozatban következnek a szürreális kalandok, nagyobb mennyiségű hullával fűszerezve. A nyomozó útját érdekes figurák keresztezik, bajba is kerül, de semmi nem állíthatja meg, hogy Mindanao-ra, a rejtélyes szigetre utazzon és felderítse a szálakat. Jelzete L 86.

Oravecz Nóra internetes bloggerből lett író és egyfajta mentálhigiénés tanácsadó, azaz inkább meglovagolva az önmegvalósító hullámot, igyekszik ebben a témakörben a blogján és most már könyvekben is segítséget nyújtani a kétségbeesett embertársainak. Találd meg magad című kötetében a sikerek kezeléséről, az újabb célok kitűzéséről és a céltalanság okozta kiüresedésről olvashatunk. Jelzete 613 O 42.

Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről című regénye tulajdonképpen levélbeli vallomások és gondolatkifejtések láncolata, amelyet egy megtört anya ír a férjének. Az anya ilyen jellegű megnyilvánulása annak következménye, hogy az alig 16 éves Kevin nevű (rendezett körülményekkel rendelkező családból érkező) fia nem sokkal a születésnapja előtt kivégez hét diákot, egy menzás nénit és egy tanár a középiskolájában. A büntetése enyhe, a következmények annál súlyosabbak. Megrázó történet anyaságról, házasságról, modern kori értékekről. Jelzete S 54.

A Holmi nevű irodalmi magazin antológiája vaskosra sikeredett, ami nem is csoda, hiszen negyed évszázad kortárs magyar irodalmát öleli fel. Antológia, azaz válogatott versek és prózai művek találhatók benne, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy az adott 25 év legjava megtalálható ebben a kötetben. Néhány név a szerzők közül: Parti Nagy Lajos, Kertész Imre, Esterházy Péter, Krasznahorkai László, Spiró György, Nemes Nagy Ágnes, Térey János... sorolhatnánk még, de inkább beszéljen a könyv önmagáért: el kell merülni benne, fel kell fedezni. Jelzete H 76.

Az élethosszig tartó tanulás, saját magunk folyamatos képzése régóta a köztudatban van. Az tény, hogy minél több végzettségünk, képességünk (ún. skill) van, annál nagyobb az esély arra, hogy jól fizető állásba tudjunk elhelyezkedni. Maróti Andor A tanuló felnőtt című kötete a felnőttképzés hátteréről szól, a különböző életkorban lévő csoportok tanulási sajátosságait elemzi, valamint a felnőttképzési eszközöket veszi sorra. Jelzete 374 M 35.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Mindig más történik - aktuális újdonságaink

Az év második hete - sőt, egyáltalán az első hónapja - nem igazán tartozik az év legizgalmasabb időszakai közé, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy betérünk a könyvtárba, felpakolunk megfelelő mennyiségű olvasnivalót, amivel ki tudjuk böjtölni a tavaszig tartó hideg és szürke időszakot. Ehhez nálunk minden feltétel adott, már beindultak az első könyvszállítmányok, tehát a tavalyi évhez hasonlóan idén is rengeteg új könyvvel gazdagodik az állományunk. Nézzük tehát, ezen a héten milyen újdonságok közül választhat a Kedves Olvasó!

Károlyi Csaba interjúkötete a Mindig más történik 25 beszélgetést tartalmaz közismert írókkal, akiket pályájuk egyik forduló- vagy csúcspontján kérdez a szerző. Egy-egy új kötet kapcsán az író és az olvasó személyisége áll a középpontban, tevékenységük magányossága, a szerzők pályaíve, jelentősebb mozzanatai. Többek között Szabó Magda, Dragomán György, Térey János, Grecsó Krisztián vagy hogy helyi kötődéssel is szolgáljunk: Darvasi László válaszol a feltett kérdésekre. Jelzete 894 K 21.

Irvine Welsh regénye a Ragasztó négy fiatalember barátságát követi végig hatvanas évektől, ezen keresztül pedig végigkövethetjük a skóciai Edinburgh fejlődését, változását is. A srácok nem mindig maradnak egymás közelében, az élet elsodorja őket egymástól, ám barátságuk, közös élményeik, múltjuk erős szállal köti őket össze. A néhol groteszt életképekkel, meglehetősen trágár stílusban megírt regény az akkori körülmények durvaságát igyekszik átadni stílusában. Jelzete W 56.

Lesley Pearse ismét egy lebilincselő történetet adott ki a kezei közül, amely messze túlmutat a regény történésein. A múlt nyomában című kötete egy tragédiát követő nyomozás, amelynek során Molly legjobb barátnőjének (akit meggyilkoltak) eltűnt lányát keresi az ötvenes évek Londonjában. Feladva addigi életét kénytelen megküzdeni a nagyvárosi léttel, a nőket sújtó hátrányokkal és talán még a szerelem is elkerüli... Jelzete P 49.

M. O. Walsh Fényed ki ne hunyjon című regényét a méltatások "gyönyörű könyvnek, jelentős könyvnek" nevezik, amelyben lehet némi igazság. A kötet egy visszaemlékezés, amely egy közösség életét meséli el. Az idillinek látszó kisváros életét egy fiatal lány meggyilkolása árnyékolja be. Az idő előrehaladtával nem csak a gyanúsítottak száma növekszik, hanem titkok is előkerülnek, a kirakós minden darabja a helyére kerül. Az olvasó a könyvvel együtt nyomoz és próbál választ adni a felmerülő, kínzó kérdésekre. Jelzete W 22.

James Clavell nagyívű regényeiről ismert, amelyek főleg Ázsiában játszódnak. Sógun című kétkötetes regénye a XVII. századi Japánt ábrázolja, azon belül egy hajótörött kormányos beilleszkedését a teljesen idegen és ellenséges világba. John Blackthorne magas szőkeként meglehetősen eltér az alacsony, fekete hajú japánoktól, ám mégis megpróbál beilleszkedni, megtanulni a nyelvet és a kultúrát. Közben beleszeret egy férjes asszonyba, ami még jobban komplikálja a helyzetet, emellett a polgárháborúba is belekeveredik az egyik fél oldalán. Izgalmas, lenyűgözően szép mese Kelet és Nyugat találkozásáról. Jelzete C 23.

Hasonlóan nagy ívű történet Lev Grossman Varázslók-trilógiája. A történet egy átlagos egyetemistáról szól, aki birtokába jut annak az információnak, hogy ő varázsképességekkel rendelkezik. A tudás birtokában kitűnő varázsló lesz belőle, ám a kalandok azután következnek, hogy egy rendkívüli tulajdonsága is napvilágra kerül. A trilógia a fantasy és a modern regény határvonalán egyensúlyoz és nagy vitát váltott ki a két tábor között. Jelzete G 67.

Napjainkat átszövi a terrorizmus és az újra lángoló közel-keleti konfliktusok, amelyek nagy része az Iszlám Állam számlájára írhatók. A radikálisan vallásos terrorszervezetről a Michael Weiss - Hassan Hassan szerzőpáros írt kimerítően alapos könyvet, amelyből megtudhatunk minden lényeges információt az ISIS-szel kapcsolatban. Hogyan alapították, milyen ideológiát követnek, mik a céljaik, milyenek a katonáik, hogyan működnek, ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kötetből. Jelzete 327 W 44.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Ami maradt - újévi könyvajánlónk

Új év, új kezdet - hagyományosan minden év ezzel a bevezetővel indul sok ember számára. Az új kezdet mindig jó dolog, ahogy az állandóság is, amilyet például a könyvtár jelent az emberek életében: a nyugalom szigete, amely igen nagy hatékonysággal ki tudja elégíteni az igényeket, a szavakban lefestett világok, tájak, tudományos eredmények között bárki találhat kedvére valót. Nézzük tehát a kínálatot:

T. R. Richmond Ami maradt című regénye egy digitális nyomozás története. A főszereplő Alice Salmon életét veszti, ám egy professzor megszállottan nyomozni kezd a halála ügyében. Mindenféle források alapján (sms, naplóbejegyzések, email-ek) összeállít egy könyvet, amiből talán kiderül Alice halálának igazi oka. Az könyv szerkezete a különböző források más betűtípusa miatt nem klasszikus regényként néz ki, de pont a túlzott tagoltság miatt nagyon pörögnek az oldalak és egyre jobban érdekelni kezd minket Alice valódi énje és élete. Jelzete R 72.

Új fordításban jelent meg Jack London regénye A zubbony. Csillagok vándora. Gergely Zsuzsanna munkája végre méltó magasságokba emelheti ez a mindmáig méltánytalanul ismeretlen regényt. Regény, aminek témája is van, de annál sokkal többet is a kezünkbe ad: önmagunkat vagy legalábbis az önmagunkhoz vezető utat mindenképpen megmutatja. Jelzete L 77.

Tom Hanks főszereplésével 2016 egyik sikerfilmje volt az Idegenek egy hídon, amely megjelent könyvalakban is, James B. Donovan tollából. Donovan volt az Amerikában lebukott Abel ezredes, a leghíresebb szovjet kém védőügyvédje, így ő az egyik aki hitelesen el tudja mesélni ezen kémhistória minden részletét. Az izgalmas, megtörtént eseményeket bemutató, thrillerbe illő könyv jelzete 355 D 81.

 

A könnyedebb, humorosabb naplóregények (lásd korábban például az Adrian Mole-sorozat) kedvelőinek idális olvasmány lehet Nina Stibbe regénye, a Szeretettel, Nina. Ebben Nina 1982-ben elszegődik egy családhoz bébiszitternek és tudósítja a nővérét mindennapi viszontagságairól, humoros történésekről. A levelek valóban léteznek, így tehát a húsz éves Nina életének egy megtörtént szakaszába is beletekinthetünk, valamint részben korrajzot is kapunk. Jelzete S 92.

Végül pedig, akik nyelvtanulással foglalkoznak, illetve most kezdenének bele, nekik tudom ajánlani a Pons Képes Szótár sorozatát, amelynek nálunk megtalálható angol, német illetve francia változata. A kis alakú, könnyen forgatható, témakörök szerint bontható kötetek gazdagon illusztrálva és kiejtési útmutatóval segítenek hozzá a minél hatékonyabb tanuláshoz. Jelzetük 801 P 55.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Lépcsők városa - aktuális ajánlataink

Hamarosan elérkezik a karácsonyi szezon, az év végi rohanás majd pihenés, de ebben az időszakban is érdemes ellátogatni a könyvtárba, amely a két ünnep között is nyitva tartással várja kedves Olvasóit (10-18 óráig)! Mai könyvajánlónkban krimi, sci-fi, életrajzi írás, valamint a karácsonyi készülődést segítő kötetek is helyet kaptak.

A drog, rendkívül jövedelmező üzleti jellegénél fogva az egész világot behálózza és az előállító-terjesztő hálózatokat, amelyek a legfejlettebb és legkifinomultabb módszereket alkalmazzák, szinte lehetetlen felszámolni. Mexikótól kezdve Európán át a Távol-Keletig bárhol megtalálhatók ezek a drogkartellek. Edward Follis volt DEA (Amerikai Kábítószer-ellenes Hatóság) ügynök visszaemlékezéséből megtudhatjuk, hogy milyen volt beépített ügynökként leleplezni ezeket a hálózatokat, valamint hogy hogyan fonódik össze a kábítószer és a terrorizmus. A drog árnyékában jelzete 343 F 69.

 Véleményem szerint nincs olyan ember, aki ne hallott volna ilyen-olyan formában Arnold Schwarzeneggerről. A testépítő, a Terminátor, Kalifornia kormányzója most életrajzi könyvben meséli el hogyan került Ausztriából Amerikába, vézna gyerekből hogyan vált testépítővé, mely szerepek hozták meg neki a sikert, stb. Családi életéről is olvashatunk, a részletes leírások mellett könyv rengeteg fotót is tartalmaz. Jelzete 791 S 42.

Hakan Nesser a skandináv krimik új csillagaként sorra írja jobbnál jobb regényeit. A gonosz arcai főszereplője Janek, aki tanár és egyik reggel arra ébred másnaposan, hogy a felesége holtan fekszik a fürdőkádban. Természetesen minden bizonyíték ellene mutat, ő pedig semmire nem emlékszik az éjszakából, csak akkor ugrik be egy halvány foszlány, amikor a büntetését tölti... Erre alapozva elkezdi saját ügyét felgöngyölíteni, ám valaki el akarja hallgattatni, ezért leszúrja. Van Veeteren rendőrfelügyelőre marad a feladat, kideríteni a valódi gyilkos kilétét és tisztázni Janek nevét. Jelzete N 69.

A Lépcsők városa, Robert Jackson Bennett regénye egy valódi urban fantasy. Bulikov egy városállam, ahol most a káosz uralkodik, ugyanis a város isteneit elpusztították, ami által meghasadt a valóság. Shara kémként érkezik a városba, feladata egy gyilkos kézre kerítése, amelynek során egy végzetes összeesküvésre is fényt derít, amelynek nyomán a rémuralom visszatérhet a városba. Jelzete B 51.

Karácsonyhoz közeledve mindenki igyekszik ünnepi díszbe vonni otthonát, kitalálni a mindenkit kielégítő menüsort. Mima Sinclair könyve a Mézeskalács csodaország nem árul zsákbamacskát, különböző mézeskalácsból készült figurák, házak, kekszek megalkotásához nyújt segítséget. Jelzete 641 S 63.

Nyilas Kálmánné a foltvarrást (patchwork) helyezi előtérbe és a különböző ünnepekhez kínál díszítési és használati tárgy készítési útmutatókat. Karácsonyhoz, húsvéthoz egyaránt tudunk szép dolgokat varrni ebből a könyvből, amihez sablonminták is segítséget nyújtanak. Jelzete 745 N 94.

A Karácsonyi finomságok című kötetből pedig olyan bűnös élvezetek elkészítését és díszítését tudhatjuk meg, mint a citromos-mákos kekszek, a sós karamellbonbon, forró csoki, fehércsokis-vaníliás trüffel és társaik. Emellett lakásdíszítési (gyertyaöntés, karácsonyfadísz, ablakdísz, stb.) tippeket is olvashatunk a kötetben. Jelzete 641 B 42

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Balkáni árnyak - Aktuális ajánlatunk

Mai ajánlónkban inkább a szakkönyvekre helyezzük a hangsúlyt, de természetesen az újonnan beszerzett szépirodalmi művek túlsúlya továbbra is jelentős.

Elsőként - mintegy kivételként - következzen Roboz Léna regénye a Balkáni árnyak. A történet műfaja szerint krimi, ami a fülszöveg szerint magában hordozza a társadalomkritikai jelentéstartalmat is. Egy megfeneklett életű és karrierű újságíró hölgy nyomozásba kezd egy korrupciós ügyben, a kétezres évek elején. Ahogy az lenni szokott, semmi nem az, aminek látszik, a szálak messzire, a sötét Balkánra vezetnek, és ahogy Sára egyre inkább belebonyolódik a sztori felgöngyölítésébe, saját múltjával is szembe kell néznie. Jelzete R 76.

Az öregség, öregedés mindenkit foglalkoztat, habár a fejlett világ nagy részén a kitolódott legmagasabb elérhető kornak és a különböző egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően közel sem olyan drasztikus változás, mint akár 100 éve volt. A 70 év szinte játszva elérhető, főleg ha az ember odafigyel az életvitelére. Rudi Westendorp Öregség öregedés nélkül című kötete arra vállalkozott, hogy az öregedés témakörét pszichológiai és biológiai szempontból is körbejárja. Vajon lesznek hamarosan 130 év fölötti idősek? Mi lesz a nyugdíjrendszerrel, a munkaerőpiaccal? A fejlett világ egyik legfontosabb kérdése az idősekkel való foglalkozás, hiszen egyre nagyobb társadalmi réteget képviselnek, így ez a könyv mindenki számára tanulságos lehet. Jelzete 613 W 63.

Sem a politikáról, sem a vallásról nem érdemes vitába bonyolódni senkivel, annak ugyanis egyetértés nem lehet a vége. Kurt Flasch középkorkutatóként tisztában van a különböző felekezeti és vallási irányvonalakkal, ismeri az összes nagy középkori gondolkodót (Szent Ágoston, Eckhart mester, stb.), mégis úgy döntött, hogy ő nem lesz többet keresztény. Ezen döntését könyvében (szigorúan hangsúlyozva, hogy magánvéleményeként) meg is indokolja. Nem szabad tehát szemellenzősen hozzálátni a kötethez, a Miért nem vagyok keresztény? csak nyitott szemléletű vallásos és vallástalan olvasóknak való. Jelzete 200 F 63.

A futásról, mint mozgásformáról már esett szó ezen blogban is, ám olyan nagy lélegzetvételű kultúrtörténeti monográfiát mint Thor Gotaas: A futás világraszóló története című munkája, még nem vehettünk kezünkbe. Gotaas szisztematikusan, koronként veszi sorra a futás jelentőségét, hasznát, motivációját, így tisztán láthatjuk, hogy a mai kor futójában egészen más munkál tevékenysége során, mint az ókori maratonistákban. Sok név, rengeteg információ, hatalmas tudásgyűjtemény ez a könyv, a téma iránt érdeklődőknek alapirodalom. Jelzete 796 G 55

Csányi Vilmos ismert magyar biológus, etológus, író A kutyák szőrös gyerekek című kötetében a kutyák nevelését az emberekéhez hasonlítva, illetve az ebnevelést tudományos alapokra helyezve igyekszik elősegíteni. Olvashatunk a megszelídített farkas háziállatként való alkalmazásáról, az emberek és kutyák viselkedési hasonlóságáról, a két főszereplő kutya, Bukfenc és Jeromos fejlődési naplójába is belenézhetünk. A kötet végén vaskos szakirodalom-lista segíti a további tájékozódást a témában. Jelzete 591 C 40.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Világrend - aktuális újdonságaink

Újra ajánlóval jelentkezünk, amelyet az újdonságok polcáról válogattunk Önöknek, a könnyebb választás érdekében (természetesen mint mindig, most is kiragadott könyveket mutatunk be, a teljes választék jóval bővebb.)

Henry Kissinger neve talán ismerősen cseng mindenki számára, világpolitikai kérdésekben rendszeresen felmerül a neve. Dolgozott Nixon és Ford elnöksége alatt biztonságpolitikai szakemberként, ezek után pedig tanácsadóként a mai napig jelen van az aktuális elnök körében. Meglehetősen jártas és naprakész az aktuálpolitikában, a biztonsági kérdésekben, ezért a mostani, kissé felbolydult világban kiváló útmutató lehet a Világrend című könyve. A hosszútávú folyamatok ábrázolásával máris könnyebben értelmet nyernek a mai események. Jelzete 327 K 57.

Könyvtárunkba is megérkezett és immáron 4 példányban kölcsönözhető a Harry Potter sorozat 8. része, a Harry Potter és az elátkozott gyermek. J. K. Rowling ezúttal két másik szerzővel együtt alkotta meg dráma formájában a felnőtt Harry és gyermekei kalandjait, amelyek 19 évvel Voldemort legyőzése után játszódnak. Újabb adalék a Potter-univerzumhoz, a rajongókat pedig új kalandok várják az R 90-es jelzetnél.

Térey János debreceni író-költő A legkisebb jégkorszak című verses regénye a nem is olyan távoli jövő utópisztikáját vetíti elénk. Az alapkoncepció szerinti politikai berendezkedés nem tűnik olyan lehetetlennek, ám egy hirtelen, tartós lehűlés (jégkorszak) alaposan felborítja az erőviszonyokat és minden szereplőnek újra kell fogalmaznia a céljait és új eszközökhöz kell nyúlnia. Új válaszok kellenek a társadalomtól, a politikai elittől, mielőtt az egész ismert világ összeomlik. A verses formába öntött korrajz jelzete T 44

Hargittai Magdolna kötete egy izgalmas művelődéstörténeti kézikönyv, témája Nők a tudományban határok nélkül. A szerző olyan női tudósokat, kutatókat emel valódi helyükre, akik eddig alulreprezentáltként jelentek meg a tudománytörténetben. A női egyenjogúság és a női teljesítmények elismerése világszerte hagy még némi kívánnivalót maga után, ám az ilyen munkák nagyban hozzájárulnak a megfelelő értékelési skála kialakításához. Olvashatunk Marie Curie-n kívül női biológusokról, tudós házaspárokról, kutatónőkről a világ minden tájáról. Igazán érdekfeszítő olvasmány, jelzete 001 H 31.

Ezen kívül - a teljesség igénye nélkül - kézbe vehetjük Gróh Gáspár A kultúra iránytűje című kritikai kiadványát (894 G 66), Konyhai tudástárunkat fejleszthetjük Jenni Davis könyvével (641 D 31). Elmerülhetünk a Kínálatmenedzsmentben (658 R 53), vagy A magyarság őstörténetében (930 Z 44). Kézügyességünket a szövethatású horgolással (tapestry) bővíthetjük (745 H 65), vagy irodalmi műveltségünket a Shakespeare-olvasókönyvvel mélyíthetjük (820 G 34).

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/