Ipolyi Arnold Könyvtár

2016.dec.02.
Írta: Ipolyi Arnold Könyvtár Szólj hozzá!

Balkáni árnyak - Aktuális ajánlatunk

Mai ajánlónkban inkább a szakkönyvekre helyezzük a hangsúlyt, de természetesen az újonnan beszerzett szépirodalmi művek túlsúlya továbbra is jelentős.

Elsőként - mintegy kivételként - következzen Roboz Léna regénye a Balkáni árnyak. A történet műfaja szerint krimi, ami a fülszöveg szerint magában hordozza a társadalomkritikai jelentéstartalmat is. Egy megfeneklett életű és karrierű újságíró hölgy nyomozásba kezd egy korrupciós ügyben, a kétezres évek elején. Ahogy az lenni szokott, semmi nem az, aminek látszik, a szálak messzire, a sötét Balkánra vezetnek, és ahogy Sára egyre inkább belebonyolódik a sztori felgöngyölítésébe, saját múltjával is szembe kell néznie. Jelzete R 76.

Az öregség, öregedés mindenkit foglalkoztat, habár a fejlett világ nagy részén a kitolódott legmagasabb elérhető kornak és a különböző egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően közel sem olyan drasztikus változás, mint akár 100 éve volt. A 70 év szinte játszva elérhető, főleg ha az ember odafigyel az életvitelére. Rudi Westendorp Öregség öregedés nélkül című kötete arra vállalkozott, hogy az öregedés témakörét pszichológiai és biológiai szempontból is körbejárja. Vajon lesznek hamarosan 130 év fölötti idősek? Mi lesz a nyugdíjrendszerrel, a munkaerőpiaccal? A fejlett világ egyik legfontosabb kérdése az idősekkel való foglalkozás, hiszen egyre nagyobb társadalmi réteget képviselnek, így ez a könyv mindenki számára tanulságos lehet. Jelzete 613 W 63.

Sem a politikáról, sem a vallásról nem érdemes vitába bonyolódni senkivel, annak ugyanis egyetértés nem lehet a vége. Kurt Flasch középkorkutatóként tisztában van a különböző felekezeti és vallási irányvonalakkal, ismeri az összes nagy középkori gondolkodót (Szent Ágoston, Eckhart mester, stb.), mégis úgy döntött, hogy ő nem lesz többet keresztény. Ezen döntését könyvében (szigorúan hangsúlyozva, hogy magánvéleményeként) meg is indokolja. Nem szabad tehát szemellenzősen hozzálátni a kötethez, a Miért nem vagyok keresztény? csak nyitott szemléletű vallásos és vallástalan olvasóknak való. Jelzete 200 F 63.

A futásról, mint mozgásformáról már esett szó ezen blogban is, ám olyan nagy lélegzetvételű kultúrtörténeti monográfiát mint Thor Gotaas: A futás világraszóló története című munkája, még nem vehettünk kezünkbe. Gotaas szisztematikusan, koronként veszi sorra a futás jelentőségét, hasznát, motivációját, így tisztán láthatjuk, hogy a mai kor futójában egészen más munkál tevékenysége során, mint az ókori maratonistákban. Sok név, rengeteg információ, hatalmas tudásgyűjtemény ez a könyv, a téma iránt érdeklődőknek alapirodalom. Jelzete 796 G 55

Csányi Vilmos ismert magyar biológus, etológus, író A kutyák szőrös gyerekek című kötetében a kutyák nevelését az emberekéhez hasonlítva, illetve az ebnevelést tudományos alapokra helyezve igyekszik elősegíteni. Olvashatunk a megszelídített farkas háziállatként való alkalmazásáról, az emberek és kutyák viselkedési hasonlóságáról, a két főszereplő kutya, Bukfenc és Jeromos fejlődési naplójába is belenézhetünk. A kötet végén vaskos szakirodalom-lista segíti a további tájékozódást a témában. Jelzete 591 C 40.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Világrend - aktuális újdonságaink

Újra ajánlóval jelentkezünk, amelyet az újdonságok polcáról válogattunk Önöknek, a könnyebb választás érdekében (természetesen mint mindig, most is kiragadott könyveket mutatunk be, a teljes választék jóval bővebb.)

Henry Kissinger neve talán ismerősen cseng mindenki számára, világpolitikai kérdésekben rendszeresen felmerül a neve. Dolgozott Nixon és Ford elnöksége alatt biztonságpolitikai szakemberként, ezek után pedig tanácsadóként a mai napig jelen van az aktuális elnök körében. Meglehetősen jártas és naprakész az aktuálpolitikában, a biztonsági kérdésekben, ezért a mostani, kissé felbolydult világban kiváló útmutató lehet a Világrend című könyve. A hosszútávú folyamatok ábrázolásával máris könnyebben értelmet nyernek a mai események. Jelzete 327 K 57.

Könyvtárunkba is megérkezett és immáron 4 példányban kölcsönözhető a Harry Potter sorozat 8. része, a Harry Potter és az elátkozott gyermek. J. K. Rowling ezúttal két másik szerzővel együtt alkotta meg dráma formájában a felnőtt Harry és gyermekei kalandjait, amelyek 19 évvel Voldemort legyőzése után játszódnak. Újabb adalék a Potter-univerzumhoz, a rajongókat pedig új kalandok várják az R 90-es jelzetnél.

Térey János debreceni író-költő A legkisebb jégkorszak című verses regénye a nem is olyan távoli jövő utópisztikáját vetíti elénk. Az alapkoncepció szerinti politikai berendezkedés nem tűnik olyan lehetetlennek, ám egy hirtelen, tartós lehűlés (jégkorszak) alaposan felborítja az erőviszonyokat és minden szereplőnek újra kell fogalmaznia a céljait és új eszközökhöz kell nyúlnia. Új válaszok kellenek a társadalomtól, a politikai elittől, mielőtt az egész ismert világ összeomlik. A verses formába öntött korrajz jelzete T 44

Hargittai Magdolna kötete egy izgalmas művelődéstörténeti kézikönyv, témája Nők a tudományban határok nélkül. A szerző olyan női tudósokat, kutatókat emel valódi helyükre, akik eddig alulreprezentáltként jelentek meg a tudománytörténetben. A női egyenjogúság és a női teljesítmények elismerése világszerte hagy még némi kívánnivalót maga után, ám az ilyen munkák nagyban hozzájárulnak a megfelelő értékelési skála kialakításához. Olvashatunk Marie Curie-n kívül női biológusokról, tudós házaspárokról, kutatónőkről a világ minden tájáról. Igazán érdekfeszítő olvasmány, jelzete 001 H 31.

Ezen kívül - a teljesség igénye nélkül - kézbe vehetjük Gróh Gáspár A kultúra iránytűje című kritikai kiadványát (894 G 66), Konyhai tudástárunkat fejleszthetjük Jenni Davis könyvével (641 D 31). Elmerülhetünk a Kínálatmenedzsmentben (658 R 53), vagy A magyarság őstörténetében (930 Z 44). Kézügyességünket a szövethatású horgolással (tapestry) bővíthetjük (745 H 65), vagy irodalmi műveltségünket a Shakespeare-olvasókönyvvel mélyíthetjük (820 G 34).

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Bioko - aktuális újdonságaink

Bár lassan ráfordulunk az év végi ünnepi időszakra, olvasásra, művelődésre mindig kell időt szakítanunk, a rohanó hétköznapok forgatagában pedig különösen fontos ez a fajta léleksimogató tevékenység. Lássuk tehát, hogy miből lehet választani (természetesen az itt ajánlott kötetek csak szemelvények az újdonságdömpingből). 

Jessica Knoll Szerencse lánya című krimijét a méltatások szerint filmszerűbb, kiszámíthatatlanabb cselekménnyel rendelkezik, mint általában más szerzők első könyvei. A főszereplő, TifAni egy menő esküvőszervező, akinek életében minden tökéletes (vőlegény, munka, anyagi kilátások), a múltja azonban, amikor folyamatosan porig alázták, még mindig kísérti. Álarcot visel és az csak a regényből derül ki, hogy vajon ledobja -e ezt az álarcot vagy pedig elnyomja magában a sérelmeit... jelzete K 60.

Simon Scarrow több történelmi regénye is megérkezett a könyvtárunkba, amelyek témája főként a római legio élete egy katona szemén keresztül (A sas vadászata, Vérhollók, Vértestvérek, stb.). Bár egy személyről szólnak a történeti epizódok, ezeken keresztül kirajzolódik a Római Birodalom hatalmi küzdelmeinek és monumentális csatáinak korrajza, valamint a Brit-szigetek római kori történelméhez is közelebb kerülhetünk. Scarrow regényei az S 24-es jelzetnél találhatók.

Lauren Oliver Tünékeny lányok című regénye egy testvérpár útkeresését mutatja be. Dara és Nick eltávolodtak egymástól, miután Darát baleset érte és a súlyosan roncsolódott arca miatt kerülni kezdett mindenkit. Egy napon azonban Nick és egy 9 éves kislány is eltűnik, Dara pedig összefüggést sejt a két eset között. Nekiáll tehát fizikailag és képletesen is megtalálni az utat a testvéréhez. Jelzete O 32.

Marc Pastor a Barcelona árnyaival robbant be köztudatba, ám új regénye, a Bioko sem marad le színvonalban az első munkájától. Bioko egy sziget, amit a szóbeszéd a halál szigetének nevez. Ide kerül Moisés Corvó a nyughatatlan és öntörvényű katona, aki kezdetben örül, utóbb viszont rájön, milyen szörnyű helyre került. Természetfeletti jelenségek, könyörtelen bűnözők és elviselhetetlen klíma uralja a szigetet, ahol senki nem tudja, mire számíthat a következő pillanatban. Jelzete P 39.

Az Itt járt Britt-Marie egy olyan nő története, akinek 63 éves korában jut az a feladat, hogy újra felépítse az életét a nulláról. Háztartást vezetett, a férje cégénél segédkezett, ám ez a világ összeomlik, amikor elválnak útjaik a férjével és a kínosan pedáns Britt-Marienak dolgoznia kell. Egy Borg nevű városba kerül, az ifjúsági házat kell igazgatnia, a korábbiakhoz képest fenekestül felfordul az élete, azon kapja magát, hogy a helyi focicsapatot menedzseli és talán a szerelem is újra rá talál... Fredrik Backman regényének jelzete B 12.

A Trónok Harca továbbra is igen népszerű regényformában és sorozatként egyaránt. A Tűz és jég dala világát pontosan feltérképezni szinte lehetetlen, annyiféle kapcsolat, helyszín, cél és küzdelem van benne, folyamatosan új kérdések merülnek fel az olvasókban/nézőkben. Henry Jacoby és szerzőtársai rövid fejezetekre tagolva próbálják a lényeges kérdéseket megválaszolni, amelyek közben csak újabbak merülnek fel... a fantasyvilághoz hasznos segédeszköz jelzete 820 T 92.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Hajsza - aktuális újdonságaink

Előttünk áll a négy napos hosszú hétvége, ami kiválóan alkalmas a kirándulás mellett a könyvekben való elmélyedésre is. Ehhez nyújt segítséget a könyvtárunk, ahol még holnap délelőtt is kölcsönözhetnek.

Az Oscar-díj elnyerése nagy port kavart a Saul fia című magyar film körül, amely előtte megszámlálhatatlan nemzetközi elismert is begyűjtött. Akadtak kritizálók, támogatók, de tény, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt olyan film, amely elnyerte volna az aranyszobrocskát és Hollywood elismerését. A filmhez kapcsolódóan Váradi Júlia írt egy könyvet, amely az alapötlet megszületésétől a megvalósításig bemutatja az Oscar-hoz vezető utat. Interjúkat olvashatunk a készítőkkel, szereplőkkel, részleteket olvashatunk a filmet inspiráló Nyiszli Miklós naplójából, valamint érdekes kulisszatitkokat is megismerhetünk a film kapcsán. Jelzete 791 V 33.

Ben H. Winters regénye, a Gyilkosság világvége előtt érdekes koncepciót világít meg számunkra: vajon a biztos világvége tudatában mennyire fontosak az addig felállított szabályok? Regényének főszereplője egy nyomozó, aki a sorozatos öngyilkossági ügyeken dolgozik, ugyanis a biztosra vehető végítélet elől többen menekülnek ilyen módon. Azonban egy öngyilkosság több, mint a másik és Hank Palace nyomozni kezd a tettes után, miközben az összeomló USA várja a végítéletet. Jelzete W 80.

Nemere István legújabb könyvei egy trilógiát alkotnak, immáron mindhárom rész kölcsönözhető nálunk. Áté papnői tulajdonképpen nők egy társasága, akik úgy érzik, hogy elegük van a férfiakból, ezért bosszút esküdnek. Mindennek helyszíne a fővárosunk, főszereplői pedig Dr. Illés Fruzsina és bosszúszomjas segítői, áldozata pedig Géza, a kegyvesztett vállalkozó. A kriminek mindhárom része (Naponta fogsz meghalni, Engem nem lehet elhagyni, Véredben szunnyad a hóhér) kölcsönözhető az N 42-es jelzetnél.

Herman Wouk Hajsza című kötete nem az üldözött, hanem az üldöző szemszögéből mutatja be a mindenkit érintő folyamatot: a folyamatos pénzkajtatást. Ahol pénz van, ott követők, hívők, hajszolók is lesznek mindig. A főszereplő egy második világháborús veterán, aki a hadihajókon írta meg első regényét, amelyben igyekszik bemutatni a fentebb ábrázolt réteget, ám a regényének sikere beemeli az ábrázolt valóságban, 5 év alatt ő is a csúcsra tört. Hogyan dolgozza ezt fel, hogyan változnak a szabályok és a feltételek, mind kiderül a W 96-os jelzetnél.

Végül egy pszichológiai szakkönyv Dr. Belső Nórától, aki a depresszió témáját járja körül, méghozzá teljesen hétköznapi nyelven és inkább arra akar rávilágítani, mennyire hétköznapi betegségről, tudatállapotról van is szó. Arra a kérdésre is megadja a választ, hogy betegségről vagy "úri huncutságról" van e szó? Jelzete 616 B 46.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Csészével a világ körül - aktuális újdonságaink

Ezen a szürke, esős szerdán nincs is jobb elfoglaltság, mint a könyvtár kényelmes foteleinek egyikében elmerülni egy üdítő történetben, legyen szó Jack Londonról (L 77), Móriczról (M 90) vagy bármelyik más szerzőről. Ebben az elmerülésben kíván segítséget nyújtani a könyvajánlónk, amelyben ma is 5 kötetet mutatunk be.

Elmerülős, izgalmas, akciódús sztori Tom Clancy Veszélyzóna című könyve, amely a szerző Jack Ryan nevű akcióhősének legújabb kalandját meséli el, akinek történetesen az apja az azonos névvel rendelkező elnök. Ezúttal a Kína próbálja világhatalmi törekvéseit érvényesíteni, amelyhez minden rendelkezésre álló eszközt bevetnek, még a virtuális térben is. Az elnök és fia feladata megakadályozni, hogy a hatalmi egyensúly megbillenjen és az USA, valamint a titkos kémszervezet léte veszélybe kerüljön... jelzete C 23. A sorozat további kötetei: Célkeresztben, Bűntudat nélkül.

Fábián Janka történelmi környezetbe helyezett regényei mindig is népszerűek voltak olvasóink körében. Ezúttal a 18. század elejére kalauzolja olvasóit az írónő, történetének főszereplője Az utolsó boszorkány, Sárosi Felícia, aki az üldözések miatt kénytelen titokban tartani örökségét és tudását. Azonban hamarosan olyan pozícióba kerül, ahol tud segíteni a szenvedőkön, azonban emiatt az ő sorsa is veszélybe kerül és természetesen a nagypolitika is hatással lesz életére. Jelzete F 10, a történet folytatása hamarosan megjelenik.

Péterfy Gergely még a nagy sikert aratott Kitömött barbár című kötete előtt írta meg az Örök völgy címet viselő "pannon meséjét", amelyet fikcióval kevert történelmi regényként jellemezhetünk. Pannónia provincia kései időszakában járunk, ahol két különböző ember - Pannonia szakrális vezetője, Fortunatus és Fulvio, a római ifjú - egyazon nőbe szeret bele, az egyik álmában, a másik pedig egy festményen. Mindketten elkezdik szerelmüket kutatni, közben pedig a Római Birodalom a barbár népek miatt a szétesés határára sodródik. A két külön ember útja vajon keresztezi -e egymást? Kiderült a P 62-es jelzetnél.

A Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 10 még bőven újdonságszámba megy a legtöbb felhasználónál és bár a 8.1-es verzióhoz hasonlatosan használható, érdemes egy közérthetően megírt ismertetőt elolvasni, hogy maximálisan ki tudjuk használni a rendszer összes adottságát. Ehhez nyújt segítséget Bártfai Barnabás könyve, aki lépésről-lépésre mutatja be az összes funkciót, felhasználói felületet az alapoktól egészen a profi megoldásokig. A szerző rendszeresen jelenteti meg köteteit a legújabb operációs és irodai szoftverekről. Jelzete 681 B 36.

Világszerte több millió ember napja indul reggel egy csésze kávéval. Amióta felfedezték ezt a fajta frissítőt, a kávé népszerűsége egyre csak növekszik, amivel sajnos a termelés nem tud lépést tartani. A kávé kultúrtörténetét írta meg Szuna Noémi, aki bemutatja a különböző fajtákat, pörkölési, főzési eljárásokat, sorra veszi a kávéházak történetét és a kávéfogyasztás kultúráját is bemutatja. A recepteket is tartalmazó  Csészével a világ körül kultúrtörténeti érdekesség, jelzete 663 Sz 96.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Csak a dallam él tovább - aktuális újdonságaink

Mary Higgins Clark régóta közkedvelt írónő Magyarországon is, a kölcsönzési statisztikánkban is előkelő helyen szerepel, műveinek viszonylag széles skálája található meg a polcainkon. Most egy újabb regényével bővült a kínálat, amelynek címe Csak a dallam él tovább. A történet főszereplője Lane Harmon lakberendező, aki az egyik munkája során különös ügybe keveredik: elkezdi tisztázni a megbízó milliárdos feleségét és családját a férj eltűnésének ügyében... a nő egyre jobban belebonyolódik az ügybe, amely a saját és lánya életét is veszélyezteti... jelzete C 23.

Clive Cussler szintén népszerű szerző olvasóink körében. Ezúttal egy történelmi krimijét ajánlom a figyelmükbe, az Isaac Bell-sorozatból. A Sátán bankárja valójában egy századfordulós bandita, akinek bankrablási szokásaira jellemző a szemtanúk teljes körű likvidálása. A rendőrség tehetetlen, nem tudják kézre keríteni a bűnözőt, ezért segítségül hívják Isaac Bell nyomozót, aki bele is veti magát az ügybe, olyannyira, hogy a végén a saját életét kénytelen kockára tenni. Az izgalmas krimi jelzete C 89.

Szilvási Lajos művei napjainkban az új kiadásoknak köszönhetően reneszánszukat élik. A 20. századi író, újságíró regényeit az Alinea Kiadó adja ki. Albérlet a Síp utcában az egyik legismertebb, legnépszerűbb regénye, amelynek főszereplője egy alkoholista orvos, Kelemen András, aki csalódott a rendszerben, de a magánélete is összeomlóban van. Ekkor érkezik az életébe egy fiatal lány, akibe beleszeret és akinek segítségével talán kiutat talál a kilátástalanságból. A regény kiváló korrajz a hatvanas évekből. Jelzete Sz 81.

Gerőcs Péter Győztesek köztársasága című regénye egy kvázi-országot ábrázol egy kvázi-nyomozás lencséjén keresztül. Főszereplője Vincze Samu, aki konkrétan csak egyszer jelenik meg a regényben, inkább a környezete beszámolóján keresztül ismerjük meg. És mintha ismernénk, mintha minden ismerős lenne... Jelzete G 43.

Végül utolsó kötetünk Magyarország világörökségeit mutatja be egy igényes kivitelű, szöveggel is bőven ellátott album keretében. Megismerhetjük a világörökségi helyszíneket (Hollókő, Aggtelek, Hortobágy, stb.), valamint a kötet végén a várományosi listát is bemutatja Illés Andrea, a szerző. Jelzete 502 I 27.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A türkizkék hegedű - aktuális újdonságaink

Chris Beckett újszerű nézőpontból megírt regénye a Sötét Éden egy Paradicsom-regény, amely típus a világteremtést mutatja be. Emellett sci-fi és fejlődésregény is. Itt egy nap nélküli planétáról van szó, amelyet lakói Édennek hívnak, és a Család tagjai lakják. A fennálló rendet egy ifjú, Vöröslámpás John dönti meg (ahogy ez lenni szokott) és merészségével a vénekkel szembefordulva, valamint a járt utat elhagyva új dolgokat fedez fel... jelzete B 43.

Baráth Katalin folytatja a krimi-sorozatát, amit A fekete zongorával kezdett meg. A türkizkék hegedű főszereplője ugyanúgy Dávid Veron, a kor a korai 20. század, a helyszín pedig a fiatal Budapestről kiindulva az egész Monarchia-korabeli Magyarország. Dávid Veron és barátnője egy eltűnt kisfiú után nyomozva, feltételezett tettesüket követve persze sokkal nagyszabásúbb üzelmekre bukkannak... jelzete B 31.

Woody Allen sokoldalú munkásságáról híres hollywoodi rendező, humorista és író válogatáskötete a Na ennyit erről a tőle már megszokott rövid, abszurdan humoros történeteket tartalmazza. Jelzete: A 43.

Sophie Kinsella is folytatja a Boltkóros történeteket, megbízhatóan szállítja a női olvasók számára a vásárlásmániás főszereplő kalandjait. Ezúttal a nászúton összevásárolt rengeteg holmi okoz feszültséget Becky és a férje között, valamint Becky nővére, Jessica is feltűnik a színen... Jelzete W 68.

Anna Todd két, egymást követő regénye, a Miután boldogok leszünk és a Miután összecsaptunk két fiatal szerelméről szól, amit szinte minden próbára tesz, ami csak szóba jöhet, de legfőképpen az (ami minden szerelemnél lényeges) hogy önmagukat le tudják -e győzni. Tessa és Hardin titkokkal és küzdelmekkel teli története a T 57-es jelzetnél található.

Szakkönyveink sora is tekintélyesen bővült. Az ismert pszichológus Gary Chapman a Szülőfüggő fiatalokról írt egy könyvet, amelyben a mai 20-30-as korosztály szüleinek nyújt segítséget, hogyan támogassák gyermekük önállóbbá válását és hogyan tudják megőrizni az egészséges szülő-gyermek viszonyt. Jelzete 613 C 16.

Illyés Gyula 1956-57-es naplójegyzeteit is közreadta a Magyar Művészeti Akadémia, mégpedig jegyzetekkel ellátva. A képekkel is ellátott dokumentum jelzete I 39.

Körösényi András szerkesztésében jelent meg A magyar politikai rendszer - negyedszázad után című tanulmánykötet, amely a rendszerváltozás utáni éveket tárgyalja politikai gondolkodás, különböző köztestületek (Kormány, Alkotmánybíróság, Országgyűlés), államfői, kormányfői szempontból. Jelzete 301 M 14.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Hogy el ne tévedj - aktuális ajánlatunk

A 2014-es Patrick Modiano Hogy el ne tévedj című regényében arra keresi a választ, hogy az életben milyen jelentősége lehet a háttérben csendesen meghúzódó embereknek, akik csak néha bukkannak fel. Jean Daragne erre akkor döbben rá, mikor visszakapja a vonaton hagyott noteszát és a megtaláló egy bizonyos Torstel nevű emberről kezd érdeklődni. Ennek kapcsán döbben rá Daragne, hogy Torstel mindvégig kulcsfigura volt az életében... jelzete M 73.

Szomorúbb apropója van a következő kötetünknek: Esterházy Péter július 14-i halála előtt nem sokkal jelent meg a szerző rákkal való küzdelmének nyomtatott leirata, a Hasnyálmirigynapló. Ebben követhetjük végig 2015. május 24-től 2016. március 2-i az író mindennapjait. Jelzete E 93.

Benjamin Alire Sáenz regénye az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában címet viseli, ami egy zárkózott fiú (Ari) és egy vidám, nyílt, melegszívű srác (Dante) barátságának finom szövődését és szerelmük kibontakozását írja le. A regényben hétköznapi dolgok történnek, pl. Ari megtanul úszni vagy a fiúk bowlingozni járnak, de a szoros barátság alakulása minden fejezettel egyre nyilvánvalóbb. Jelzete S 10.

Tan Twan Eng Esőcsinálója főszereplője egy angol apával és kínai édesanyával rendelkező maláj fiú, Philip, aki önmagát és identitását keresi 1939-ben. Megismer egy japán mestert, Endot, aki megtanítja mindenre és akinek segítségével Philip kialakíthatja önmagát. Azonban kapcsolatuknak a japán megszállás véget vet, Endo ugyanis az övéihez lojális, Philipnek pedig egyedül kell immár megküzdeni a megszállókkal és a halálos veszéllyel. Jelzete T 98.

A nagy sikerű Rosie-projekt folytatása is megérkezett könyvtárunkba, amely a Rosie Update címet viseli. Graeme Simsion regényének egyik főszereplője Rosie, miután Dan elvette feleségül, New Yorkba költözésük után teherbe esik, az újdonsült férj és leendő apa pedig igyekszik sajátos kétballábas módján felkészülni a dolgokra, csak nagy igyekezetében a feleségét hanyagolja el... Jelzete S 62.

Útikönyveink közül ezúttal Balog Tamás munkáját ajánlanánk, aki megírta Eger és a Bükk kalandkönyvét, amely annyit tesz, hogy nem csak a túraútvonalakat vázolja fel, hanem a gasztronómiai élmények lelőhelyeit, programajánlókat, fürdőhelyeket is közöl, emellett a családosokra gondolva játszótereket is ajánl a környéken. A szerző egri születésű, így tulajdonképpen az otthonát mutatja be. Jelzete 914 B 25.

A végére egy érdekesség: Nyitray György A szállító zászlóalj című kötetében a kiképzését majd az iraki szolgálatteljesítést írja le meglehetős részletességgel. Könyvét egyrészt saját bevallása szerint gyónásnak írta meg, másrészt azért, hogy világosabb legyen a távoli országban folytatott harcokról alkotott képünk. Jelzete N 97.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

A Szent Korona végveszélyben - aktuális ajánlatunk

Kalmár Tibor, azaz írói álnevén K. T. Zelenay 2038 című trilógiája teljessé vált, könyvtárunkba is megérkezett a második és a harmadik kötet is. A trilógia célkitűzése, hogy kalandregényként tálalja a magyar történelem ezer évét, múltját, jelenét, jövőjét. A közösségi médiában egyre népszerűbb magyar író regényfolyama egész Európában kalauzol minket, rejtélyes összefüggések során taglalja a múlt jövőre gyakorolt hatásait. A kötetek sorban: 2038 - avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai, A Szent Korona végveszélyben és a Jézus második élete. Jelzetük K 13.

A Szent Korona után következzen A Tudorok titka. C. W. Gortner amerikai történész a XVI. századi Angliába visz el minket és éppen egy koronaharc közepébe csöppenünk, azonban a tét több, mint maga a trón, az egész ország jövőjéről van szó, amelynek erős kezű uralkodóra és nem gyenge bábra van szüksége. Az egyszerű fiú, aki a kor kémmesterévé válik, hatalmas befolyással lehet a fenti kérdésekre... Ez a trilógia első része, jelzete G 54.

Nick Hornby, a Pop, csajok, satöbbi szerzője öt év kihagyás után új regénnyel jelentkezik, amelyben egy vígjátéksorozat készítését örökíti meg. Főszereplője Barbara Parker, akinek ez a nagy kiugrási lehetősége a hatvanas évek Angliájában. A kezdeti gondtalanságot és sikert hamarosan kikezdi a stressz és az élet is közbeszól, de csak annyira, amennyi a dolgok felborításához szükséges. A Vicces lány jelzete H 82.

Messzebbre kalandozva következzen Yan Ge Szecsuáni csípős című regénye. A kínai kultúra az elmúlt években hazánkban is egyre jobban megmutatja magát, egy akkora ország irodalmi terméséből szemezgetni pedig nem kis feladat. A családregény olyan problémákat ábrázol, amelyek földrajzi helytől függetlenül jelen vannak a világban, különlegességét az jelenti, hogy egy számunkra idegen kultúrában jelennek meg ugyanazok a hétköznapi problémák, amik nálunk is jelen vannak, családon belüli feszültségek, ki nem mondott dolgok által gerjesztett ellentétek, stb. Jelzete Y 20.

Idegennyelvű kínálatunkból szemezgetve az angolul tudók kölcsönözhetik már Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényét (The Fourteen Carat Car), amely remélhetőleg átültetve is ugyanolyan szórakoztató, mint amilyen magyarul. Jelzete (Id) R53.  Ezen kívül friss szerzemény Colm Tóíbin Brooklyn című regénye, amely egy ír lányról szól, aki az ötvenes években vándorol ki New Yorkba, ám nagyon sokáig őrlődik az új otthona és a régi világ között. Küzdelméről olvashatunk az (Id) T 53-as jelzetnél.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/

Aki kapja, marja - Aktuális újdonságaink

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteg újdonság kerül ki a polcainkra szinte minden nap, így most listaszerűen igyekszem ajánlani ezekből. Természetesen ez csak válogatás, a polcon sokkal több új könyv van. A borítókat a galériában találhatják meg.

 

Penny Vincenzi: Szépséges örökség (V 89): egy kozmetikai cég életén keresztül szemlélhetjük az új kor kihívásainak és a konzervatív értékeknek összecsapását, amelyet két nő képvisel: Bianca a cég felvirágoztatását tartja szem előtt, Athina pedig a hagyományos gondolkodásmódot képviseli. Kettejük összecsapásának tétje a cég jövője, miközben a múlt is feltárul.

Lars Sabbye Christensen: A féltestvér (C 20): norvég családregény, amely több, mint fél évszázadot ölel át, ám nem csak a család történetét, hanem ambivalens emberi érzelmeket, viszonyokat is kiválóan ábrázol, irodalmi igényességgel és éleslátással, könnyű olvashatósággal.

Joyce Carol Oates: Pikk Bubi (O 10): egy népszerű és sikeres író titkos és elszabadult alteregójának története, amelynek során kiderül, hogy ki az erősebb: az író vagy teremtett változata?

Elif Shafak: Az építészinas (S 10): Dzsihán a 16. századi Isztambulba érkezve, árvaként a szultáni udvarba kerülve sokat tanul az életről és egyre magasabbra emelkedik. Társa Csota, a fehér elefánt, akivel megjárja a háborúkat, például Szigetvár ostromát is testközelből éli meg. Ám a nagy változások akkor várnak rá, amikor megismeri Szinán mestert, a szultán főépítészét... egy különleges világ és egy különleges regény az építészinas.

Philip Kerr: Kieső helyen (K 41): Scott Manson segédedző a London City nevű futballcsapatnál. Élete akkor változik meg, amikor az edzőt holtan találják és megbízást kap a gyilkos kilétének felderítésére. Megelevenedik a Premier League világa, annak minden tartozékával együtt.

Fábián Janka: Búzavirág (F 10): A magyar írónő történelmi környezetben játszódó regényeivel lett népszerű. A Búzavirág sem lóg ki a sorból, az I. világháború előtt, alatt és után játszódik, és végigköveti Emília sorsát, aki színésznő akar lenni, de a szerelme és egészsége elvesztése után majdnem derékba törik nemcsak a karrierje, hanem az élete is. Regény az újrakezdésről, álmokról és a 20. század első évtizedeiről.

Stephen King: Aki kapja, marja (K 46): A Mr. Mercedes című King-regény folytatása ez a krimi, főszereplője ugyanaz a nyugdíjas nyomozó, Bill Hodges. Ezúttal egy mániákus és vérszomjas rajongót kell elkapnia, aki kedvenc írójától lopott, elrejtett, majd megtalált ereklyéit akarja visszaszerezni egy Pete nevű kamaszról. King ismét egy vérfagyasztó krimit alkotott.

Dave Randolph: A Spártai-módszer (796 R 36): Egy újabb, edzésterveket tartalmazó kötet, amely ősi erőt és energikus, izmos testet ígér, nagyrészt saját testsúlyos edzés használatával.

Marokkó, az iszlám csodaországa (908 A 26): Útikönyv egy egzotikus, a legtöbb magyar számára ismeretlen városról, vallás- és kultúrtörténeti információkkal, gyönyörű képekkel ellátva.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/