A türkizkék hegedű - aktuális újdonságaink

Chris Beckett újszerű nézőpontból megírt regénye a Sötét Éden egy Paradicsom-regény, amely típus a világteremtést mutatja be. Emellett sci-fi és fejlődésregény is. Itt egy nap nélküli planétáról van szó, amelyet lakói Édennek hívnak, és a Család tagjai lakják. A fennálló rendet egy ifjú, Vöröslámpás John dönti meg (ahogy ez lenni szokott) és merészségével a vénekkel szembefordulva, valamint a járt utat elhagyva új dolgokat fedez fel... jelzete B 43.

Baráth Katalin folytatja a krimi-sorozatát, amit A fekete zongorával kezdett meg. A türkizkék hegedű főszereplője ugyanúgy Dávid Veron, a kor a korai 20. század, a helyszín pedig a fiatal Budapestről kiindulva az egész Monarchia-korabeli Magyarország. Dávid Veron és barátnője egy eltűnt kisfiú után nyomozva, feltételezett tettesüket követve persze sokkal nagyszabásúbb üzelmekre bukkannak... jelzete B 31.

Woody Allen sokoldalú munkásságáról híres hollywoodi rendező, humorista és író válogatáskötete a Na ennyit erről a tőle már megszokott rövid, abszurdan humoros történeteket tartalmazza. Jelzete: A 43.

Sophie Kinsella is folytatja a Boltkóros történeteket, megbízhatóan szállítja a női olvasók számára a vásárlásmániás főszereplő kalandjait. Ezúttal a nászúton összevásárolt rengeteg holmi okoz feszültséget Becky és a férje között, valamint Becky nővére, Jessica is feltűnik a színen... Jelzete W 68.

Anna Todd két, egymást követő regénye, a Miután boldogok leszünk és a Miután összecsaptunk két fiatal szerelméről szól, amit szinte minden próbára tesz, ami csak szóba jöhet, de legfőképpen az (ami minden szerelemnél lényeges) hogy önmagukat le tudják -e győzni. Tessa és Hardin titkokkal és küzdelmekkel teli története a T 57-es jelzetnél található.

Szakkönyveink sora is tekintélyesen bővült. Az ismert pszichológus Gary Chapman a Szülőfüggő fiatalokról írt egy könyvet, amelyben a mai 20-30-as korosztály szüleinek nyújt segítséget, hogyan támogassák gyermekük önállóbbá válását és hogyan tudják megőrizni az egészséges szülő-gyermek viszonyt. Jelzete 613 C 16.

Illyés Gyula 1956-57-es naplójegyzeteit is közreadta a Magyar Művészeti Akadémia, mégpedig jegyzetekkel ellátva. A képekkel is ellátott dokumentum jelzete I 39.

Körösényi András szerkesztésében jelent meg A magyar politikai rendszer - negyedszázad után című tanulmánykötet, amely a rendszerváltozás utáni éveket tárgyalja politikai gondolkodás, különböző köztestületek (Kormány, Alkotmánybíróság, Országgyűlés), államfői, kormányfői szempontból. Jelzete 301 M 14.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/