Szökni szeretnék Párizsba - könyvajánló

Könyvtárunkban továbbra is rengeteg újdonság közül válogathat a kedves Olvasó, ebből a bőséges kínálatból szemezgettünk ma.

szokni.JPG

Jurij Poljakov Oroszország egyik legnépszerűbb írója manapság (és nem mellékesen az orosz-magyar kapcsolatokért is ő felel). Szökni szeretnék című regényében (vagy inkább társadalmi tablójában) a Szovjetunió szétesésének időszakát mutatja be Oleg Trudovics Basmakov szemén keresztül, aki éppen szökni készül otthonról el, de hogy hová, azt maga sem tudja. A pakolt tárgyain keresztül elevenednek meg az emlékei, kapcsolatai, valamint a széteső világ körülötte - ahogy ő látta. A könyv végén jegyzetek magyarázzák a neveket, utalásokat. Jelzete P 78.

13_harcos.jpg

Michael Crichton regényeiből számos alkalommal forgattak sikerfilmeket. Ilyen volt a Jurassic Park, a Zaklatás vagy mostani könyvünk, a 13. harcos is. A történet főszereplője az arab származású Ahmed Ibn Fahdlan száműzetése során találkozik a vikingekkel, akik modoruk és kultúrájuk miatt cseppet sem szimpatikusak a számára. Mindemellett nem hiszi el a barbár északiak meséjét sem, miszerint a vikingek földjét egy misztikus törzs tartja rettegésben, melynek tagjai felfalják az embereket. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a szörnyű ellenséget, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Fahdlan a városba érve hamarosan megtapasztalja az ellenség gonoszságát és a vikingek bátorságát, akik az életüket is készek feláldozni egymásért. Jelzete C 31, ahol a szerző többi sikerkönyvét is megtalálják.

parizs.jpg

A mondás úgy tartja, hogy Párizs megér egy misét, azonban a város, legyen bármilyen felkapott, mindenképpen érdemes a vizitre, a személyes benyomások átélésére. Sokféle arca van, egy alkalommal nem lehet felfedezni mindet, az egész város él, lüktet. Ezt az "élést" igyekszik bemutatni Edward Rutherfurd Párizs című regénye. Több család századokon átívelő történetéről van szó, munkáscsalád és arisztokrata is megérzi a fellendülést, megsínyli a történelem viharait, de a város keretbe foglalja őket. Jelzete R 98.

rejtelyes.jpg

Lerner János képeskönyve a Rejtélyes helyek, misztikus világok a Földünkön található olyan létesítményeket mutat be, amelynek eredete vagy építészeti megoldásai nem éppen emberi tulajdonságokat mutatnak vagy még felfedezésre várnak. A titokzatos megalitok, különös piramisok, misztikus szentélyek és legendás világok egy-egy oldalon, oldalpáron képekkel, leírással és adatokkal együtt mutatkoznak be, hogy megismerjük őket és újabb kérdések merüljenek fel bennünk... Jelzete 930 L 55.

golem.jpg

Végül egy misztikus meseregény Helene Weckertől, ami inkább az ó- és az újvilág egymásnak feszülését is jelképezhetné: a két főszereplő a gólem (aki emberi kíváncsisággal kelt életre) és a dzsinn (aki le van láncolva), akik a nyüzsgő és pezsgő XX. század eleji emberi világban találják magukat. Az óvilág elől azonban nehezen menekülhetnek, egy varázsló van ugyanis a nyomukban. Bár két külön karakterről van szó, barátságot kötnek és együtt igyekeznek megtalálni helyüket a világban. A mítoszokkal és legendákkal teleszőtt, képszerűen pergő regény, ami inkább mese, a W 37-es jelzetnél várja olvasóit.

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/