Könyvajánló pihenős délutánokhoz

Így augusztus vége felé közeledve egyre többen zökkennek vissza a nyaralás utáni rendes kerékvágásba, a dolgos hétköznapokba. A munka utáni szabadidő eltöltésében nyújt segítséget könyvtárunk új könyveinek széles választékával, az olvasói igények folyamatos kielégítésével, valamint a könyvpiaci újdonságok beszerzésével minden témakörben. A változatosságot jól reprezentálja mai ajánlónk öt szereplője:

kartyavar.jpg

Hatalmas sikerrel és immáron 4. évadával fut a Kártyavár (House of Cards) című politikai témájú filmsorozat Kevin Spacey főszereplésével. Ahogy sok sorozatot, ezt is egy regény ihlette, mégpedig Michael Dobbs Kártyavár című műve. Az amerikai politikai színteret bemutató regény kiválóan ábrázolja a hatalomért acsarkodó politikusokat, közszereplőket, a harcok eszközeit (kompromittálás, média befolyásolása, információszivárogtatás...), bár valószínűleg a világ más tájain is hasonló csetepaték zajlanak a választókért vívott küzdelemben. Az izgalmas politikai thriller jelzete D 70.

hamish.jpg

M. C. Beaton mindig is nagy népszerűségnek örvendett Olvasóink körében, tehát örömmel számolhatok be arról, hogy itt egy újabb rész a Hamish Macbeth sorozatból: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu. A skót őrnagy saját szerelmi élete kihívásai mellett kénytelen ezúttal a faluba érkező idegen pár felforgató tevékenységével is szembe nézni, valamint egy újabb bűntényt megoldani, amiben a segédje helyett inkább a bájos Priscilla segédkezik... a rejtélyes ügy megoldása a C 17-es jelzet alatt található.

mezesmadzag.jpg

Ian McEwan ismert író, aki a kémregényeket is valami új szemszögből, perspektívából közelíti meg. Mézesmadzag című regényének főszereplője a friss diplomás Serena, aki a brit titkosszolgálat kötelékében tapasztalja meg a hetvenes évekre jellemző kaotikus világot, miközben igencsak kényes megbízást kell teljesítenie, saját életének rendezése mellett. A valóság és fickó keverékeként, kémregényként és néhol szerelmi történetként is funkcionáló könyv megtalálható az M 49-es jelzetnél.

vad.jpg

A regényekről térjünk át a konyhába, pontosabban annak egy lassan feledésbe merülő szegletébe: tanuljunk meg újra vadételeket készíteni! Ehhez nyújt segítséget György Ottília Ínyenc vadételek című szakácskönyve, amelyben a szerző maga is rácsodálkozik, mennyire kikopott a vadhús a mindennapok repertoárjából. Pedig már kevés hús is intenzív ízélményt okoz és emelheti egy-egy ünnepi alkalom rangját-fényét. A céklás szarvastokánytól kezdve a vaddisznókaraj sütéséig mindent megtanulhatunk az 50 recepten keresztül. Az igényes ételfotókkal illusztrált kötet a 641 G 48-as jelzetnél lelhető fel.

darts.jpg

Evés után egy kis sport: hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyik úgynevezett "kocsmasport": a darts. Nem csak a televíziós közvetítéseket követik egyre többen, hanem otthoni táblával, eszközökkel játsszák is. David Norton és társai megalkották A darts kézikönyvét, amelyben a sportág minden területét összefoglalják: a történetét, játékszabályokat, különböző játéktípusokat, a legnagyobb sportolókat, mindezt fotókkal, grafikákkal illusztrálva. Jelzete: 796 N 81.

Várunk mindenkit szeretettel és hatalmas kínálattal az Ipolyi Arnold Könyvtárban!

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/