Nyárközépi ajánló

Örömmel tudatom minden Kedves Olvasónkkal, hogy az Ipolyi Arnold Könyvtár könyvajánló -és ismertető blogja újra üzemel és várhatóan egy héten többször is új posztokkal, kibővített tartalommal jelentkezik ezen túl. Mivel a könyvtárunk idén a nyári szünet alatt is heti egy napot nyitva tart, az utolsó ilyen alkalom előtt (augusztus 3., szerda, 9-17 óráig) egy rövid kedvcsinálóval jelentkezünk, műfaji vegyesfelvágottat kínálva a forró éjszakák forgolódó közönségének.

Kezdjünk talán egy jó kis vérfagyasztó krimivel amolyan skandináv módra: Ninni Schulman regénye, a Lány a hóban egy hóval borított svéd kisvárosban játszódik, ahol jellemzően mindenki havat lapátol vagy éppen a saját dolgával van elfoglalva. Ide költözik vissza a válófélben lévő újságírónő Stockholmból a fiával, hogy megtalálja önmagát és a lelki békéjét. A sokat olvasók már sejthetik, hogy ez csak az álcakép, idővel ugyanis nagyobbnál-nagyobb disznóságok derülnek ki, ami a keveset látott helyi rendőröket éppen úgy meglepi, mint a szomszédokat. A gyilkos kilétére és indítékára azonban lassan fény derül, ahogy az egyes életek is a sínjükre kerülnek újra. A stílus adott, az ebben a műfajban megjelent könyvek közül még egyik sem hibázta el a feladatának teljesítését, az érdekes karakterek és feszült végkifejlet biztosítását. Részemről 6/10, de például Christina Ohlsson regényei egy fokkal jobbak. Jelzet: S 38.

Időrendi sorrendben ugyan korábban olvastam, de itt másodikként következzen Isaac Asimov Acélbarlangok című regénye, amely megjelent korábban a Gyilkosság az Űrvárosban címmel is. Ez Asimov első Robot-regénye, körülbelül itt fekteti le nagy vonalakban a robotika alapvetéseit. A regény maga egy krimi, amely egy rejtélyes gyilkosságot igyekszik felderíteni, főszereplője Lije, aki közismerten robotellenes nézeteket vall, a rendőrfőnök azonban rá bízza az ügyet, viszont egy emberarcú robotzsaruval kell együttműködnie. Időközben Lije nézetei kissé más irányt vesznek és kiderül, hogy a rendőrfőnök sem az, akinek mutatja magát. A regény egyébként csak néha hozza a műfaji sajátosságokat, inkább filozofálgat a robotikát illetően, de ezt pont a megfelelő helyeken és időkben teszi, ami által megismerhetjük az acélbarlangoknak is nevezett várostípusok kialakulását is. Élvezetes könyv, szerintem minden sci-fi rajongónak kötelező darab. 8/10. Jelzet A 88

Szintén forró nyári délutánokra/estékre lehet jó olvasmány Jules Verne Prémvadászok című munkája (nem újdonság, de néha érdemes ilyen klasszikus szerzőket is elővenni), ami a Jeges-tengeren és annak partvidékén játszódik a 19. század vadregényes időszakában. Személy szerint kedvelem ezt a korszakot, mikor annyira nyers és ellenséges volt minden, de bátorsággal, merészséggel és kalandvággyal minden megoldhatónak tűnt. Nem egyszerű a hely és az idő, hőseink új vadászterületet fedeznek fel, de a természet közbeszól, így a fentebb leírt képességekre bőven szükségük van a túléléshez. Verne ezen és egyéb művei is a V 74-es jelzet alatt találhatóak, jellemzően a gyermekkönyvtárban, de kalandvágyó felnőtteknek sem utolsó olvasmány. 

Végül mai ajánlónk negyedik tagja Arwen Dayton Klánok háborúja-szériájának első kötete, amely a Seeker címet viseli. Ez a kötet még csak egy gyors átlapozás erejéig járt nálam, de a történetét megosztom Önökkel, hátha valakinek elnyeri a tetszését. Első blikkre egy önmegvalósító lány bosszútörténete ez, ami a középkori Skóciából ível időn és téren át előre. Quinn ugyanis Keresővé válik, ám az apja és a szerelme után úgy tűnik ez a társaság is elárulja, így önmagának kell kiderítenie az igazságot, újra meghatározni a saját útját és helyét a világban, valamint megszereznie azt a fegyvert, amivel uralhat másokat. Jelzete D 31

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/