A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét és egyéb újdonságok

kalapos.jpg

A címben említett kötet Oliver Sacks munkája és orvosi történeteket tartalmaz a kötet. A betegség, mint olyan misztikus dolog, félünk tőle, tartunk tőle, de kihozhat érdekes történeteket is. Ebből a szemszögből közelít a szerző is a témához, megpróbálja azon oldalát bemutatni az orvosi eseteknek, amik érdeklődést válthatnak ki az olvasókból. Valóban, saját tapasztalatom szerint is, ha az eset jól le van írva és mással történik meg, meglehetősen érdekessé tud válni az ember szemében. A kalapos sztori is egyből gondolkodásra késztetett: mulatságosan hangzik, de valójában pszichikailag eléggé megviselheti az ember környezetét. Jelzete 616 S 10.

44gyer.jpg

Következő kötetünk, Tom Rob Smith A 44. gyermek című műve a thriller kategóriáját gyarapítja. Megtörtént, közelmúltbéli események alapján készült a regény, a sztálini Szovjetunióba kalauzol minket vissza, ahol egy gyermekgyilkosság kapcsán egyéb, kínosan feszengő témák is előkerülnek: ilyen a felsőbb utasításra történő történelemhamisítás, eltussolás, a valóság elferdítése. A könyv főszereplője egyszemélyes nyomozásba kezd a sorozatgyilkos után, még akkor is, mikor száműzik és ellehetetlenítik az életét. Nincs könnyű dolga, nem csak az idővel, hanem magával az állammal is meg kell küzdenie, mikor az igazság és az elkövető kiléte után nyomoz... Sokat mondó hír ezzel kapcsolatban, hogy a regényből készült filmet Oroszországban egészen egyszerűen betiltották... S 68.

habl.jpg

Végül egy újabb krimi a svéd felhozatalból: Camilla Läckberg neve ismerősen csenghet, hiszen elég nagy népszerűségnek örvend egész Európában. Camilla összes regénye egy helyszínen játszódik és bár nem sorozatként van feltüntetve, annak is tekinthetjük. Ugyanaz a nyomozó, Patrik Hedström és felesége Erica vannak a gyilkosságok nyomában és általában sikeresen göngyölítik fel az eseteket, amelyek során mindig előkerül egy szörnyű titok is. A színvonal azonban mindig megbízható, izgalmas történetmesélés, időbeli visszautalások és igényes leírások jellemzik a könyvet. Jelzete L 10.

 

/Veres Tamás, tájékoztató könyvtáros/